Selçuk Öztürk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Selçuk Öztürk
39. Selçuk Öztürk.jpg
Naam voluit
Geboren 8 april 1972
Geboren te Büyükkışla
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij DENK, voorheen PvdA
Religie
Stroming
Functie
Aantreden
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Gemeenteraadslid Roermond (1998-2013)
Lid Provinciale Staten Limburg (2011-2012)
Lid Tweede Kamer (2012-2021)
Portaal Portal.svg Politiek

Selçuk Öztürk (geboren te Büyükkışla (Turkije) op 8 april 1972) is een Nederlands politicus. Öztürk was lid van de Tweede Kamer. Eerder was hij dit namens de PvdA, maar hier werd hij in 2014 uitgezet. Öztürk richtte samen met Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu de partij DENK op.

Öztürk was tot aan 2020 de voorzitter van de DENK, maar stapte op na een ruzie. Hij bleef Tweede Kamerlid, maar stelde zich niet herkiesbaar.

Levensloop

Toen Öztürk drie was kwam hij naar Nederland vanuit Turkije. Hij werd ondernemer in Roermond. Tussen 1998 en 2013 zat hij in de gemeenteraad van die stad namens de PvdA. Ook was hij tussen 2011 en 2012 lid van de Provinciale Staten van de provincie Limburg. In 2012 kwam Öztürk in het nieuws. Er lekte toen een e-mail uit van Cor Bosman waarin hij Öztürk een uitgekotst stuk halalvlees van een Turkse varken noemde. Later dat jaar kwam hij in de Tweede Kamer terecht. Op 13 november 2014 werd hij samen met Kamerlid Tunahan Kuzu uit de kamer gezet. Hij weigerde vertrouwen uit te spreken op de manier waarop Lodewijk Asscher de integratie regelde. Öztürk bleef in de Tweede Kamer, want in Nederland kiest men de leden en niet de partijen. Samen met Kuzu richtte hij de partij DENK op. Het vertrek van Öztürk ging niet zonder slag of stoot. Hij zei tegen Ahmed Marcouch (PvdA) de woorden Moge Allah je straffen!, aangezien hij het niet met hem eens was.

In maart 2020 dwong Öztürk Tunahan Kuzu om te stoppen als fractievoorzitter van DENK, vanwege grensoverschrijdend gedrag en een buitenechtelijke relatie. Farid Azarkan werd vervolgens fractievoorzitter in de Tweede Kamer namens deze partij. Kuzu noemde dit broedermoord en een onafhankelijk onderzoek werd gestart. Hieruit bleek dat Kuzu niet verkeerd heeft gehandeld. Hierna besloten de partijleden het bij te leggen, maar een maand later stapte Öztürk op als partijvoorzitter van DENK. Öztürk bleef in de Tweede Kamer zitten, maar stelde zich niet meer verkiesbaar. Hierdoor werd hij niet herkozen in 2021.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Selçuk_Öztürk&oldid=713327"