Schindler's List

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schindler's List
Schindlers List logo.png
Informatie
Tagline
Alternatieve titel
Regie Steven Spielberg
Productie Steven Spielberg
Scenario Steven Zaillian
Voice-over
Hoofdrol(len) Liam Neeson

Ben Kingsley
Ralph Fiennes
Caroline Goodall
Jonathan Sagall
Embeth Davidtz

Muziek John Williams
Montage Michael Kahn
Cinematografie Janusz Kaminski
Distributie Universal Pictures
Première 30 november 1993
Genre Drama / Oorlog
Lengte 195 minuten
Beeldratio
Medium
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget 25 miljoen US$
Opnamelocatie(s)
Bezoekersaantal
Opbrengst 322 miljoen US$
Nominatie(s) voor
Prijzen 7 Academy Awards
Voorloper
Vervolg

IMDb-profiel

MovieMeter-profiel
Kijkwijzer Kijkwijzer vanaf 12 jaar Kijkwijzer Geweld Kijkwijzer Angst Kijkwijzer Discriminatie
Portaal Portaalicoon Film & Video

Schindler's List is een Amerikaanse speelfilm uit 1993 geregisseerd en geproduceerd door Steven Spielberg en gebaseerd op het boek Schindler's Ark van Thomas Keneally. De opnames duurden 72 dagen.

De film won 7 Oscars in 1994 en 8 BAFTA Awards en de film staat in de top 10 aller tijden van de IMDb.

De film is bijna helemaal als zwart-wit film opgenomen, met alleen een scène in kleur aan het begin en aan het eind en een paar rode kleurdetails in het midden van de film.

De film en het boek zijn gebaseerd op de rol die de Duitse zakenman Oskar Schindler speelde in de Tweede Wereldoorlog. Deze industrieel redde het leven van 1100 Joden uit Polen en Tsjechoslowakije van de Holocaust. Dit deed hij door ze op een lijst te zetten van werknemers in zijn email-fabriek die om die reden beschermd dienden te worden. Aanvankelijk begon Schindler met het aanstellen van Joden in zijn fabriek. Schindler deed dit eerst nog omdat het goedkope werkkrachten waren. Hij zag vervolgens hoe de Joden in de bezette gebieden onmenselijke behandeld werden.

De filmmuziek werd gecomponeerd door John Williams. Williams verwerkte hierin vele stijlkenmerken uit de Joodse (Jiddische) muziek. Vaak staat de muziek in mineur, waardoor het treurig klinkt.

Verhaallijn

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

De vervolging van de Joden begint al in 1939 als Adolf Hitler aan de macht is en Polen is binnengevallen. De Joden uit de omgeving van Krakau moeten verplicht verhuizen naar het getto van Krakau. Oskar Schindler, is op dat moment een nog weinig succesvolle zakenman. Hij gaat naar Krakau om te zien of hij daar goedkope arbeiderskrachten kan halen. Hij maakt papt aan bij de Duitsers en probeert zich populair te maken. Met hun steun weet Schindler een potten- en pannenfabriek te kopen. Schindler komt via de Joodse man Itzhak Stern in contact met een aantal Joodse zakenmensen. Die zijn bereid hem geld te lenen in ruil voor wat potten en pannen; want zelf hebben de Joden in het getto waar ze gedwongen verblijven niets meer aan geld. Stern maakt van zijn aanstelling als bedrijfsleider in Schindlers fabriek gebruik om van een aantal Joden hun leven te redden. Dit doet hij in eerste instantie buiten Schindlers weten om.

Eerst doet Schindler er niets tegen als hij te weten komt dat de Joden massaal gedeporteerd (onder dwang vervoerd) worden naar het werkkamp Płaszów (van oktober 1942 tot januari 1945 een naziconcentratiekamp nabij de Poolse stad Krakau). Dit vernietigingskamp staat onder leiding staat van de sadistische SS'er Amon Göth. Oskar Schindler raakt echter vreselijk aangegrepen als hij de lijkverbrandingen in het getto ziet. Op dat moment realiseert Schindler zich dat hij in de positie verkeert (de kans heeft) om van vele Joden het leven te redden. Hij koopt dan honderden Joden vrij en laat ze in zijn fabriek werken om hen te beschermen. Hij koopt ook Helen Hirsch vrij, die door Göth werd misbruikt. Om de fabriek draaiende te houden moet Schindler meerdere listen verzinnen; zo laat hij producten die ergens anders vandaan komen doorgaan als afkomstig uit zijn eigen fabriek. Een groep vrouwen die naar Auschwitz is getransporteerd, wordt door Schindler opnieuw opgekocht, waardoor de vrouwen op het nippertje aan de dood ontsnappen.

Als Duitsland op 8 mei 1945 capituleert (zich overgeeft), spreekt Schindler zijn arbeiders nog éénmaal toe en zegt tegen hen dat ze vrij zijn. Zelf moet hij vluchten aangezien de kans groot is dat hij vervolgd zal worden. De geredde Joden ondertekenen gezamenlijk een verklaring voor de geallieerden dat Schindler juist in hun voordeel heeft gehandeld.

De film eindigt met een scène bij het graf van Oskar Schindler die in Israël ligt begraven. Hier leggen zowel acteurs als echte Joden die dankzij Schindler overleefden steentjes op zijn graf. Dit is een Joodse gewoonte om een overledene te eren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schindler%27s_List&oldid=875969"