Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Oskar Schindler

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oskar Schindler

Oskar Schindler (28 april 1908 Zwittau (Tsjechië) - 9 oktober 1974 Hildesheim) was een bekende man uit de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft het leven van 1100 joodse mensen kunnen redden, door ze in dienst te nemen in zijn fabriek. Oskar Schindler trouwde in 1928 met Emilie Pelzl. Oskar was een zoon van Han en Louisa Schindler. De familie Schindler behoorde tot een van de rijkste families van het dorp. Emilie was een dochter van een boerenfamilie uit Alt Moletein. 

Hoe het allemaal begon.

In 1938 begon Oskar Schindler als agent te werken voor de Duitse Abwehr. Hij verzamelde militaire informatie die het Duitse leger kon gebruiken bij een eventuele invasie van Tsjechië. Dit was spionagewerk en hiervoor is hij opgepakt. Hiervoor heeft hij een korte tijd in de cel doorgebracht. In1939 werd hij lid van de NSDAP. Dit is een Duitse partij, onder leiding van Adolf Hitler. De afkorting staat voor:De Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij.

In 1939 verhuisde Oskar, zonder zijn vrouw, naar Krakau. Hij kocht hier een Joodse emailwarenfabriek. Dit is een fabriek waar een beschermlaagje van gesmolten glas over voorwerpen van metaal of aardewerk wordt aangebracht om deze te beschermen. Deze fabriek gaf hij de naam: Deutsche Emailwarenfabriek. Afgekort ook wel de DEF. De arbeiders in de fabriek waren van Joodse komaf. De fabriek werd ook wel eens Emilia genoemd, vernoemd naar zijn vrouw Emilie. Zijn vrouw reisde hem later achterna.

Ontruiming.

Op 3 juni 1942 kwamen er veel mensen niet meer op het werk. Dit kwam doordat zij waarschijnlijk waren getransporteerd naar werkkampen. Dit was het begin van de Joden evacuatie. Meer dan 7000 mensen moesten de ghetto bij Krakau verlaten, onder het bevel van SS Hoofdman Amon Göth. Schindler is in overleg met Göth gegaan en zo kon Schindler bereiken dat de resterende joodse gemeenschap, daar mocht blijven om in het bedrijf te werken. Schindler’s fabriek beschermde deze joden en gaf hen voedsel. Na enige tijd kreeg Schindler de opdracht om zijn fabriek te sluiten. Hij wilde de fabriek verhuizen naar Brunnlitz en al zijn werknemers meenemen.

De lijst.

Het verhaal gaat dat Schindler alle werknemers van zijn fabriek op een lijst heeft gezet, om zijn personeel te redden. Dit niet helemaal de waarheid. De lijst waar het over gaat is in delen samengesteld door Oskar Schindler maar ook Marcel Goldberg heeft hier aan mee gewerkt. Marcel Goldberg was een invloedrijke man, die veel macht had. Hij koos of de mensen op de lijst kwamen te staan of niet.

Uiteindelijk zijn er 700 mannen en 300 vrouwen op de lijst komen te staan. Deze mensen werden per trein vervoerd naar de nieuwe fabriek.De vrouwen en mannen werden apart vervoerd. Deze fabriek stond in Brünnlitz. Hier was een groot kamp, waar meerdere kleine kampen onder vielen. De fabriek waar de mensen gingen werken was een munitie fabriek. De mensen werden er gevoed en beschermd. Daarnaast werd er voor de zieken en gewonden gezorgd. Dit was niet overal het geval. In de fabriek werd er nauwelijks iets geproduceerd. De arbeiders moesten wel werken, maar dit was meer om geen argwaan te wekken bij de Duitsers. In de fabriek mocht ook geen geweld worden gepleegd tegen de arbeiders. Hier stonden zware straffen op.

Einde van de oorlog.

Op 8 mei 1945 werd de fabriek met al zijn ongeveer 1100 joodse werknemers bevrijd door het Rode Leger. Het was het leger van het Bolsjewitisch Rusland na het uiteenvallen van het Keizerlijk Russisch leger. Ook wel het Rode Arbeiders en boerenleger genoemd. Oskar Schindler en zijn vrouw Emilie zijn een dag eerder gevlucht, verkleed als kampgevangenen. Dit was een gestreept pak. Dit hebben zij gedaan uit angst voor de Tsjechische partizanen. Dit zijn mensen die binnen een verzetsbeweging strijden voor een (meestal) politiek belang. Doordat Oskar Schindler en zijn vrouw voor deze Joodse mensen heeft gezorgd, hebben deze mensen de oorlog overleefd. Deze mensen hebben het getroffen. Er zijn veel Joodse mensen omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na de oorlog.

Emilie Schindler op latere leeftijd.

Aan het eind van de oorlog is Oskar Schindler samen met zijn vrouw geëmigreerd naar Argentinië. Het leven werd daar volledig betaald door de Joodse organisatie van Schindler- Joden. Dit zijn mensen die nog leven, dankzij Oskar Schindler. Oskar Schindler probeert hier opnieuw een bedrijf op te zetten, maar dit mislukt. In 1957 gaat Oscar failliet. Hij laat Emilie achter in Argentinië en vertrekt naar Europa, naar het Duitse Frankfurt am Mainz. Ook in Duitsland werd alles betaald voor hem door de Schindler - Joden. Oskar en Emilie zijn nooit gescheiden.

Oskar overleed op 9 oktober 1974. Hij stierf aan een hartaanval.

Emilie werd in mei 1994 geëerd door de Joodse organisaties en ontving een belangrijke onderscheiding. De Righteous Among The Nations. Dit is een eerbewijs dat door de staat Israël wordt gebruikt om niet Joodse -mensen te eren, die hun leven hebben geriskeerd tijden de Holocaust om Joodse mensen te redden.  In 1995 kreeg Emilie ook nog de hoogste burgeronderscheiding. Genaamd de Order of May. Hierbij werd haar ook nog een staatspensioen toegekend.

Emilie sterft in 2001, aan ouderdom. Tussen 1957 en 2001 woont zij in de buurt van Buenos Aires.

Bronnen.

Boeken:

  • Crowe, D.M., Oskar Schindler, De biografie en het ware verhaal achter de 'Schindlerlijst', Verbum, Laren, 2006.
  • Rosenberg, E. Ich, Emilie Schindler: Erinnerungen einer Unbeugsamen. F.A. Herbig Verlagsbuchhandlung GmbH, München, 2001.
  • Yahil, L. The Holocaust: The Fate of European Jevery. Oxford University Press, 1990.

Internet:

  • https://isgeschiedenis.nl/nieuws/biografie-van-oskar-schindler Geraadpleegd voor het laatst op 6 november 2017.
  • https://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Oskar_Schindler&prev=search  Geraadpleegd voor het laatst op 6 november 2017.

Films:

  • Blair, J. Schindler. Thames Television Production, Londen, 1981.
  • Spielberg, S. Schindler’s List. Universal/MCA, Los Angeles, 1993.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oskar_Schindler&oldid=525087"