Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Richard van het Verenigd Koninkrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Prins Richard Alexander Walter George Windsor, Hertog van Gloucester, Order of the Garter (KG), Royal Victorian Order (GCVO) (26 augustus 1944), is een lid van de Britse Koninklijke familie en kleinzoon van Koning George V. Hij is de Hertog van Gloucester sinds zijn vader overleed in 1974.

Hij is 20ste in de lijn van de Britse troonopvolging.

Jeugd

Prins Richard werd geboren op 26 augustus 1944 in Barnwell Manor (het huis van de ouders van Richard) in Northamptonshire. Hij was de zoon van Henry Windsor, Hertog van Gloucester, de derde zoon van Koning George V en Koningin Mary, en Prinses Alice, dochter van John Montagu-Douglas-Scott.

Richard werd gedoopt in een privé kapel in Windsor Castle op 20 oktober 1944 door Lord Lang of Lambeth. Zijn peetouders zijn: Koningin Elizabeth (The Queen-Mum), Prinses Alica van Albany, Walter Montagu-Douglas-Scott, George Cambridge, Prinses Marie Louise, Lady Sybil Phipps en Harold Alexander.

Als kleinzoon van de Britse monarchie in de mannelijke lijn, kreeg Richard bij zijn geboorte de titel: Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Richard van Gloucester (His Royal Highness Prince Richard of Gloucester). Hij was toen 5e in lijn van de Britse troonopvolging. En 2e in lijn van zijn vaders titel Hertog van Gloucester, na zijn broer, Prins William van Gloucester.

Toen Richard vier maanden oud was, ging hij met zijn ouders mee naar Australië, waar zijn vader van 1945 tot 1947 Gouverneur-generaal was. De familie keerde terug naar Barnwell Manor in 1947.

Carrière

Opleiding

Prins Richard kreeg eerst thuis les, later ging hij naar de Wellesley House in Broadstairs. Daarna ging hij naar Eton College. In 1963 ging hij naar Magdalene College, Cambridge om architectuur te studeren. In juni 1966 kreeg haalde hij zijn Bachelor of Arts.

Architectuur

Na de universiteit ging Prins Richard bij de (toen nog) ‘Offices Development Group of the Ministry of Public Building and Works’ voor een jaar. Hij ging terug naar Cambridge in 1967. In juni 1969 haalde hij beide delen van zijn diploma in architectuur op de universiteit. Na het behalen van zijn diploma ging hij ‘oefenen’ als partner bij een bedrijf in Londen.

Hoewel hij had gepland fulltime te gaan werken als architect, de dood van zijn oudere broer, Prins William van Gloucester, zorgde ervoor dat Richard de erfgenaam werd van zijn vaders ‘Dukedom’, en zo kreeg hij ook meer Koninklijke verplichtingen.

Huwelijk

Op 8 juni 1972 trouwde Richard met de Deense Birgitte Eva van Deurs, de dochter van Asger Henriksen en Vivian van Deurs, in de St Andrew's Church in Barnwell, Northamptonshire. De bruiloft was heel erg klein vergeleken met de bruiloften van nicht Margaret Windsor en neef Edward Windsor. Ze kregen 3 kinderen:

Hertog van Gloucester

Op 10 juni 1974 stierf Richard vader, Richard erfde de titels Duke of Gloucester (Hertog van Gloucester), Earl of Ulster en Baron Culloden.

Zowel de Hertog als de Hertogin van Gloucester zijn populaire leden van de Koninklijke familie. Richard is het meest geïnteresseerd in architectuur. Hij werd lid van de Royal Institute of British Architects (RIBA) in 1972.

Hij is president van de Institute of Advanced Motorists geweest voor 32 jaar.

De hertog en Hertogin’s officiële adres is Kensington Palace in Londen. Ze leasen Barnwell Manor sinds 1994. Op 29 oktober 2004 stierf Richard’s moeder, Prinses Alice op 102-jarige leeftijd. Ze is het langlevende lid ooit van de Britse Koninklijke familie.

Titels

 • His Royal Highness Prince Richard of Gloucester
 • His Royal Highness The Duke of Gloucester
 • His Royal Highness The Duke of Gloucester, GCVO
 • His Royal Highness The Duke of Gloucester, KG, GCVO

Onderscheidingen

Hij heeft ook de ‘Queen Elizabeth II Coronation Medal’ (1953), de ‘Queen Elizabeth II Silver Jubilee Medal’ (1977) en de ‘Queen Elizabeth II Golden Jubilee Medal’ (2002).

Militaire onderscheidingen

 • Colonel-in-Chief of the Royal Anglian Regiment
 • Colonel-in-Chief of the Royal Army Medical Corps
 • Colonel-in-Chief of the Royal Australian Army Education Corps
 • Deputy Colonel-in-Chief of the Royal Logistic Corps
 • Deputy Colonel-in-Chief of the Royal Gloucestershire, Berkshire and Wiltshire Regiment
 • Royal Colonel of the 6th (V) Battalion, The Rifles
 • The Royal Honorary Colonel of the Royal Monmouthshire Royal Engineers (Militia)
 • Honorary Air Commodore van RAF Odiham.
 • Honorary Air Commodore van 501 (County of Gloucester) Squadron, Royal Auxiliary Air Force.
 • Honorary Air Marshal, Royal Air Force.
De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie. (Zie ook: Copyleft)

Deze pagina op Wikipedia

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Richard_van_het_Verenigd_Koninkrijk&oldid=668739"