Rhododendron

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rhododendron
Rhododendron

Rhododendron bloom in zoo tierpark friedrichsfelde berlin germany.jpg

Onbekend
Leefgebied Verspreid in Noord-Amerika, Europa, Oost-Azië, Zuidoost-Azië en Oceanië
Leefomgeving Ligt aan de soort, meestal op grond met weinig voedingsstoffen
Behoort tot de Heidefamilie
Portaal Portal.svg Biologie

Een rhododendron, of ook wel rododendron geschreven, is een geslacht planten die in grote delen van het noordelijk halfrond en een beetje in het zuidelijk halfrond voorkomt. Het geslacht bestaat uit maar liefst 600 tot 1000 soorten. De rhododendrons zijn herkenbaar aan hun typische bladeren en aan hun meestal rode, roze, paarse of witte bloemen. Het zijn struiken, die soms heel klein blijven, maar soms ook bijna de grootte van een boom kan krijgen. De naam rhododendron, komt uit het Oudgrieks, rhódon betekent roos, en dendron betekent boom.

De rhododendron komt in grote delen van de wereld voor, maar het aantal soorten per gebied is nauwelijks verdeeld. In Noord-Amerika zijn er maar iets van 25 soorten uit dit geslacht, en in Europa is dat niet veel meer. Maar in Azië zijn er honderden soorten van dit geslacht, vooral in de Himalaya, daar zijn er bijna 600 soorten. In sommige gebieden is de rhododendron door de mens verspreid, zoals Ierland, waar de rhododendrons zijn uitgegroeid tot een bos, en daar vormt het ook een ernstige plaag voor de lokale planten. Ook staan er bij veel mensen rhododendrons in de tuin, vanwege hun mooie uiterlijk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rhododendron&oldid=772596"