Regierungsbezirk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De plaats van het Regierungsbezirk in de Duitse bestuurlijke indeling

Een Regierungsbezirk (meervoud Regierungsbezirke) is een bestuurlijke regio in Duitsland. Regierungsbezirke zijn de bestuurslaag tussen de deelstaten en de Landkreise/Stadtkreise in.

Niet iedere deelstaat van Duitsland is verdeeld in Regierungsbezirke. Tegenwoordig hebben alleen nog Noordrijn-Westfalen, Hessen, Baden-Württemberg en Beieren deze bestuurslaag. Vroeger hadden ook Rijnland-Palts, Nedersaksen, Saksen en Saksen-Anhalt Regierungsbezirke, maar tegenwoordig zijn ze afgeschaft. Als een deelstaat geen regierungsbezirke heeft is hij direct onderverdeeld in Landkreise en Stadtkreise.

De rede waarvoor veel Regierungsbezirke worden afgeschaft is omdat het goedkoper is. Het bespaart namelijk geld, aangezien er minder ambtenaren nodig en minder kantoorruimte.

Een Regierungsbezirk heeft altijd een hoofdstad waar het kantoor staat en een soort van burgemeester werkt. Bij alle deelstaten het Regierungsbezirk vernoemd naar deze hoofdstad, op Beieren na.

Regierungsbezirke

Beieren:

Baden-Württemberg

Hessen:

Noordrijn-Westfalen:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Regierungsbezirk&oldid=524820"