Rathaus Schöneberg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rathaus Schöneberg

Rathaus Schöneberg is gebouw in de Duitse hoofdstad Berlijn. Het gebouw is vernoemd naar Schöneberg. Vroeger was dit een zelfstandige stad dichtbij Berlijn. Rathaus Schöneberg was daar niet zomaar een gebouw, maar het stadhuis van Schöneberg. Een Rathaus is dan ook het Duitse woord voor stadhuis.

Tussen 1911 en 1914 is het Rathaus Schöneberg gebouwd. Tussen 1914 en 1920 was het gebouw het stadhuis van Schöneberg. In 1920 hield Schöneberg op met bestaan en werd bij de stad Berlijn gevoegd. Pas na de Tweede Wereldoorlog kreeg het gebouw weer een politieke bestemming. Rathaus Schöneberg werd toen namelijk het regeringsgebouw van West-Berlijn, terwijl het bestuur van Oost-Berlijn in het Rotes Rathaus werkte. Op het plein voor het stadhuis werden veel toespraken gehouden. De beroemdste toespraak werd gegeven door John F. Kennedy. Hij sprak daar de historische woorden Ich bin ein Berliner. Na de dood van Kennedy werd het plein voor het Rathaus Schöneberg dan ook omgedoopt tot John-F.-Kennedy-Platz.

Rathaus Schöneberg heeft nog meer historische gebeurtenissen meegemaakt. Zo was op 10 november 1989, toen de Berlijnse Muur viel, er een toespraak van verschillende Duitse politici op het balkon van het Rathaus. Op 2 oktober 1990 om 5 voor 11 's avonds luidde de klok van de toren om de Duitse hereniging te vieren. De klok wordt hierdoor de Freiheitsglocke (vrijheidsklok) genoemd. Na de hereniging zetelde de Berlijnse regering en parlement in het gebouw. In 1991 verhuisde de regering naar het Rotes Rathaus en het parlement naar het gebouw van de voormalige Pruisische Landdag.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rathaus_Schöneberg&oldid=457416"