Rassenstrijd

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De rassenstrijd van Amerika was een strijd tussen de blanken en de zwarten, want in die tijd waren blanken en zwarten niet gelijk. De blanken vonden dat ze beter waren dan de zwarten en dat was ook te zien. Zo moesten zwarten in winkels in aparte ruimtes zitten en in de bus mochten de blanken zitten en de zwarten moesten blijven staan. Ook als alle plekken in de bus vol zaten maar er zat op 1 plek een zwarte en er kwam een blanke binnen moest de zwarte opstaan voor de blanke zodat de blanke kon gaan zitten.

Op 1 december 1955 gebeurde er in Montegomery, Alabama iets in de bus dat voor grote opschudding zou zorgen. In de bus zat toen de zwarte vrouw Rosa Parks. Toen er blanken binnenkwamen weigerde ze voor hen op te staan zodat ze konden zitten. De politie kwam er zelfs bij en ze werd gearresteerd en in de gevangenis geooid. Ook kreeg ze een boete van 10 dollar. Dat was voor de zwarte mensen uit Montegomery het toppunt. Ze wilden een actie organiseren maar ze wisten niet hoe. Uiteindelijk hebben ze onder leiding van Martin Luther King besloten niet meer met de bus te gaan. Op 5 december 1955 ging dus geen één zwarte meer met de bus. Ze gingen lopend, met de taxi of nog anders. Veel busmaatschappijen werden boos want hun maakten verlies omdat dus geen één zwarte meer met de bus ging. Het hielp wel, in 1956 werd de wet van rassenscheiding veranderd en de rassenscheiding in de bussen werd ook verboden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rassenstrijd&oldid=512794"