Paus Leo X

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opmaken
De opmaak van dit artikel (alinea's, leestekens, eerste woord dikgedrukt, categorieën etc.) laat nog te wensen over! Wil jij de opmaak verbeteren?

Leox , as Giovanni de' Medici Florence 11-december 1475-Rome 1-december 1521 was paus 1513-1521

Was de zoon van Lorenze I de Medici if mafincoc

Biografie

Hij kreeg as lid van het geslagt van De medici

Een humanist opvoeding, wat in die tijd

Betekent dat hij een brede opleiding in de Geesteswetenschappen kreeg,en was Voorbestemd voor carrière in de kerk.Al Op 14-jarige leeftijd werd hij door paus Innocentius VIII tot kardinaal Gecreëerd. Na de verbanning van zijn familie uit Florence in 1494 ondernam hij een poging Om het gezag van de Medici te herstellen.toen dit niet lukte leidde Hij op verschillende plaatsen een Rustig leven als minnaar van kunst Literatuur. Hij steunde kunstenaars en was vrijgevig, waardoor hij herhaaldelijk In geldproblemen kwam. Hoewel hij een werelds leven leidde,blonk hij in vergelijking met de Meeste kardinalen uit in waardigheid En integriteit.De Medici kwamen in1512 Weer aan de macht in Florence, waardoor ook de kansen van Giovanni keerde.

op 9 maart 1513 werd hij tot paus gekozen en pas op 11maart daadwerkelijk uitgeroepen tot opvolger van paus Julius II

in 1516 Sloot hij met de Fanse Koning Frans I van Frankrijk het Concordaat van Bologna waarin hij de Wereldijke macht het recht schonk om Kerkelijke ambten toe te kennen.

Hij besteedt weinig aandacht aan het. reeds

Lopende Vijfde Lateraanse concilie. de belangstelling die van huis uit had meegekregen voor kunst en literatuur speelde

een grotere rol in zijn leven. hij verstrekte de opdrachten aan Raffaele en Michelangelo.Ook breidde hij de collectie van de vaticaanse bibliotheek aanzienlijk uit.Als liefhebber

van het goede leven organiseerde hij ook grote feesten en exragante Eet- en

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Paus_Leo_X&oldid=588695"