Overpelt

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Sint-Martinuskerk

Overpelt is een plaats en voormalig-gemeente in Belgisch Limburg. In 2015 telde Overpelt ongeveer 15.000 inwoners. Overpelt bedraagt een oppervlakte van ongeveer 41 km². Geografisch gezien behoort Overpelt bij het kieskanton.

Naam

Rond de 9e eeuw heette Overpelt: "Palethe", daarna Pelthe en Pelt of Peelt. Dit betekent in het Latijn, moeras.

Geschiedenis

In Overpelt werden prehistorische begravingen gevonden. Tijdens de middeleeuwen was Overpelt met buurdeelgemeente Neerpelt erg dichtbevolkt. Vanaf 1259 waren Neerpelt en Overpelt samen één stad genaamd Pelt. Maar later in de middeleeuwen werd de stad Pelt genoemd naar ambt Pelt die uit Overpelt, Neerpelt, Kaulille en Kleine-Brogel bestond en werd bestuurd door Graafschap Loon. Na 1366 werd het gevoegd aan Prinsbisdom Luik en dit stopte voor de Franse Revolutie.

Overpelt bestond vroeger uit 4 buurtschappen dit waren:

  • Dorp-Hasselt
  • Lindel
  • Hoeven-Heesakker
  • Hoverseinde-Haspershoven.

De buurtschappen moesten zelfstandig zorgen en verantwoordelijk zijn voor haar/zijn eigen buurtschap. Maar nu zijn deze buurtschappen gehuchten en zijn 2 nieuwe gehuchten bij gekomen dit zijn Lindelhoeven en Haspershoven. Intussen is ook Dorp-Hasselt verandert in Centrum Overpelt. Het dorp kende drie kloosters ofwel abdijen: Abdij van Floreffe, de Abdij van Sint-Truiden en de Abdij van Averbode. Abdij van Floreffe had al sinds 1140 grote gebieden in handen. Het klooster richtte ook 3 hoeven op: Grote Hoeve, Kleine Hoeve en Panhoeve. Het klooster had 3 watermolen's, een kapel, enkele visvijvers, en ten slotte een brouwerij.

In 1902 richten de Ursulinen een klooster bij de tegenwoordige Kloosterstraat die naar de Ursulinen is genoemd. Hier hebben ze een eigen meisjesschool, een boerderij voor hun klooster en nog een betonnen kapel in 1910. In 1929 werd nog een Lourdesgrot gebouwd. En nog in 1938 een middelbare school. Alle gebouwen die ze gebouwd hebben bestaan nog en zijn nog verder uitgebreid. Na 1815 werd Overpelt een gemeente in Limburg van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Maar na 1839 behoorde het bij Belgisch-Limburg, dit komt omdat Limburg is gesplitst toen. Vergeleken met nu is Overpelt veel verandert. Overpelt heeft nu een Mariaziekenhuis en heeft veel industrie die een meerderheid bevindt bij Overpelt-Fabriek. Ook heeft Overpelt meer landbouw ontvangen.

Sinds 1 januari 2019 zijn Overpelt en Neerpelt gefuseerd onder Pelt.

Sport

In Overpelt spelen momenteel 3 voetbalploegen, dat zijn: Overpelt VV die voor de Belgische Vierde Klasse spelen en nog Kadijk SK en Lindelhoeven VV die voor de eerste provinciale afdeling spelen. Tot 2003 speelde [KVV Overpelt-Fabriek]] ook maar die ging echter op fusieclub Lommel United (voorheen KVSK United). In Overpelt is echter ook een recreatie zwembad genaamd Dommelslag en nog sportcomplex de Bemvoort. Verder is er ook een bekende schaakclub in Overpelt genaamd Pelter Pion. Verder is er een handbalploeg HCO ze spelen nu in de 4e nationaal en hebben ook jeugdploegen.

Aantal Nederlanders

Er emigreren ook veel Nederlanders naar Overpelt omdat het vlakbij de grens ligt, er wonen nu in het totaal 900 Nederlanders in Overpelt, dat is 7 % van de inwoners. Het kan ook komen omdat huizen in België goedkoper zijn.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Overpelt&oldid=569062"