Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Opéra Garnier

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De voorzijde van de opera

De Opéra Garnier, of het Palais Garnier, is een bekend operagebouw dat in Parijs staat. Het staat in het 9e arrondissement en is een van de bekendste gebouwen in de stad.

De opera is genoemd naar Charles Garnier. Hij bouwde de opera in opdracht van keizer Napoleon III. In 1861 is gestart met de bouw en in 1871 was men klaar. Men wilde het in de eerste instantie het nog hetzelfde jaar openen, maar vanwege de Frans-Duitse Oorlog lukte dit niet. De opera werd pas in 1875 geopend. De opera is erg versierd met bladgoud, marmer en fresco's. In 1964 zijn ook de plafonds beschilderd door kunstschilder Marc Chagall. Qua grootte was de opera ook ruim zijn tijd voor. Meer dan een eeuw (tot 1989) is het het grootste operagebouw van Europa geweest. De opera is echter verslagen door de Opéra Bastille in grootte, die ook in Parijs staat. De Opéra Garnier is vooral bekend vanwege de centrale hal en de grote zaal met zijn enorme kroonluchter. Tegenwoordig wordt de opera niet meer voor operavoorstellingen gebruikt, maar voor balletvoorstellingen.

De Opéra Garnier is ook bekend vanwege het boek Het spook van de opera van Gaston Leroux. Het spook zou verantwoordelijk zijn voor verschillende conflicten in het theater. Hij zou zich zien als de eigenaar en eist onder meer het balkon op. Het spook zou in de ondergrondse gangen leven. Het is boek is mede bekend geworden door de afgeleide musical, waarmee ook de opera. Overigens wordt de opera in de musical de Opéra Populaire genoemd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Opéra_Garnier&oldid=650639"