One-issuepartij

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een verkiezingsaffiche van 50PLUS voor de Europese Parlementsverkiezingen van 2014. De partij wordt gezien als een one-issuepartij, omdat ze vooral opkomt voor de belangen van mensen met een pensioen.

Een one-issuepartij is een politieke partij zich slechts op één onderwerp of doelgroep richt. Politieke partijen hebben normaal gesproken veel verschillende standpunten over verschillende onderwerpen. Ook richten zij zich vaak op meerdere doelgroepen. Bij een one-issuepartij is dit niet geval. Deze richt zich op slechts één onderwerpen (zoals milieu, dierenbelangen of integratie) of op één specifieke doelgroep (zoals ouderen, studenten of boeren). De term one issue komt uit het Engels en betekent één probleem. Vaak wordt zo'n partij ook een single-issuepartij of belangenpartij genoemd.

Een bekend voorbeeld van een one-issuepartij is de Brexit Party van de Britse politicus Nigel Farage. Deze partij had als enige hoofddoel om het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te halen (de Brexit).

Het tegenovergestelde van een one-issuepartij is een volkspartij.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=One-issuepartij&oldid=798825"