Nigel Farage

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nigel Farage

Nigel Paul Farage (Farnborough, 3 april 1964) is een bekend Brits politicus. Farage was oorspronkelijk lid en partijleider van de UK Independence Party, maar is tegenwoordig partijleider en de stichter van de Brexit Party. Farage behoort tot de eurosceptische politici in het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Hij is één van de voorvechters van een Brexit, oftewel dat het VK de EU verlaat. Bij het referendum over de Brexit in 2016 speelde hij ook een grote rol.

Farage werd in 2006 partijleider van de UK Independence Party (UKIP). In 2009 trad hij af om zich te kunnen voorbereiden op een zetel in het Brits parlement. UKIP won geen zetels en in 2010 werd hij opnieuw partijleider. Farage is al sinds 1999 lid van het Europees Parlement. Hij is leider van de groep Europa van Vrijheid en Directe Democratie. Dit is een groep partijen die tegen de EU zijn. Eind 2018 stapte hij af als leider van UKIP. Volgens Farage was Brexit nu zeker en had hij de politiek nu niets meer te bieden. Hij wilde ook met pensioen gaan en verwachtte dat andere personen, zoals Boris Johnson nu voor een Brexit zouden zorgen.

Na de moeizame onderhandelingen en het uitstellen van de Brexit (twee keer) keerde hij terug in de politiek. Farage stichtte de Brexit Party en wilde daarmee een Brexit afdwingen. Met zijn partij deed hij mee aan de Europese Parlementsverkiezingen 2019 en kreeg de meeste zetels van het Verenigd Koninkrijk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nigel_Farage&oldid=874482"