Odijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Odijk is een klein dorpje tussen Zeist en Driebergen in, in de provincie Utrecht. Het heeft tussen de 5.000 en 10.000 inwoners. Het heeft een klein centrumpje met twee supermarkten: De Boni en de Jumbo. In odijk zit een kroeg: De Twins, daarnaast zit snackbar De Fijnproever. In Odijk kan je dineren bij Het Wapen van Odijk. Je kan ook pizza's bestellen in Odijk, want er zijn maar liefst drie pizzaria's. Verder zijn er kleine winkeltjes zoals het Kruidvat, een bloemenwinkel, een kinderkleding-outlet en een sieradenwinkel.

Sport

SV Odijk is de voetbalclub in Odijk en heeft veel teams. Zowel jongensteams als meisjesteams. SV odijk geeft één keer in de drie maanden een feest voor de leden vanaf 16 jaar. In Odijk kan je kanoën. Dit kan in de omgeving verder alleen nog in Utrecht. Je kan kanoën rond Odijk, maar je kan ook vanaf de kanoverhuur in Odijk naar Utrecht kanoën, daar kan je dan je kano achterlaten, of eerst wat drinken en dan weer terug kanoën. Odijk heeft ook een sporthal, in de sporthal zit onder andere volleybalvereniging Kromme Rijn Het heeft ook een kleine tennisclub. Ook is het mogelijk om te fitnissen in het gezondheidscentrum. In de winter als het goed koud is kun je ook schaatsen op de schaatsbaan en tevens is er ook een scoutingscentrum.

Festival

Carnaval wordt in Odijk groot gevierd. De carnavalsvereniging heet: "De Rijnpinters" en Odijk heet dan Ojik. De Rijnpinters hebben twee dansgarde, de grote dansgarde voor 16 jaar en ouder en een kleine dansgarde. Verder is het dorpje te klein om andere festivals te hebben.

Bijzondere dingen

  • Het gemeentehuis van Bunnik staat in Odijk. Dit is een mooi gebouw aan de rand van Odijk.
  • Odijk is niet heel klein, maar in de omgeving één van de kleinste plaatsen. Hierdoor zien veel buitenstaanders Odijkenaren allemaal als boeren. Dit is niet zo!

Gebouwen

Sinds 2 jaar zijn de basischolen gefuseerd en zitten ze in 1 gebouw. Daar tegenover zit het gezondheidscentrum. Daarin zit een fitnesscentrum,de tandarts,de huisarts en een specialistisch kinderdagverblijf. In odijk zijn ook twee kerken, de Sintnicolaaskerk en het 'Witte Kerkje'. Ook is er een begraafplaats.

Toerisme

Odijk ligt heel centraal, je kan altijd met de bus naar Utrecht. Dan moet je de bus 41 nemen. En Zeist ligt ook dichtbij, daar kan je ook shoppen.

WikiKidsAtlas

Odijk op Google Earth
Bij deze plaats hoort een een link naar Google Earth. Wil je hier meer over weten, klik dan hier.

Heb je geen Google Earth op je computer zitten en wil je deze plaats toch zien, dan kan dit op het internet. Klik dan hier

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Odijk&oldid=418631"