Nova Scotia

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nova Scotia
Nouvelle-Écosse

Flag of Nova Scotia.svg Coat of arms of Nova Scotia.svg Nova Scotia in Canada 2.svg

Hoofdstad Halifax
Aantal inwoners 998.832 (2021)
Oppervlakte 55.283 km²
Premier Tim Houston (Con.)
Canadese provincie sinds 1867
Portaal Portal.svg Canada

Nova Scotia (Frans: Nouvelle-Écosse, Nederlands: Nieuw-Schotland) is een van de 10 provincies van Canada. De provincie ligt in het oosten van het land. De afkorting van Nova Scotia is NS.

Met 921.727 inwoners is Nova Scotia de op 6 na meest bevolkte provincie van Canada, minder dan een half procent van alle Canadezen woont hier.

Nova Scotia bestaat uit een groot schiereiland. Dit schiereiland verbindt de provincie met de rest van Canada. De grens van Nova Scotia met de rest van het land (de provincie New Brunswick) is ongeveer 25 km. Ook bestaat de provincie uit vele eilanden, zoals Cape Bretoneiland, een groot eiland, net ten noorden van het schiereiland. Een ander bekend eiland van Nova Scotia is Sable Island zijn veel schepen vergaan. Nova Scotia is 55.283 km² groot en is daarmee de op één na kleinste provincie van Canada. Alleen Prins Edwardeiland is nog kleiner.

Zoals de naam al zegt zijn de meeste mensen in Nova Scotia van oorsprong Schots. 3,9% van de bevolking is van oorsprong Nederlands.

De hoofdstad van Nova Scotia is Halifax. Dit is ook de grootste stad van de provincie.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nova_Scotia&oldid=267827"