Newfoundland en Labrador

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Newfoundland en Labrador
Newfoundland and Labrador
Terre-Neuve-et-Labrador

Flag of Newfoundland and Labrador.svg Coat of Arms of Newfoundland and Labrador.svg Newfoundland and Labrador in Canada 2.svg

Hoofdstad St. John's
Aantal inwoners 521.758 (2021)
Oppervlakte 405.212 km²
Premier Andrew Furey (Lib.)
Canadese provincie sinds 1949
Portaal Portal.svg Canada

Newfoundland en Labrador (Engels: Newfoundland and Labrador, Frans: Terre-Neuve-et-Labrador) is een van de 10 provincies van Canada. De provincie ligt in het oosten van het land. De afkorting van Newfoundland en Labrador is NL.

Met 514.536 inwoners is Newfoundland en Labrador de op één na minst bevolkte provincie van Canada, alleen op Prins Edwardeiland wonen nog minder mensen.

Newfoundland en Labrador bestaat uit het eiland Newfoundland en de regio Labrador. De naam "Labrador" is een beetje verwarrend. Het Labradorschiereiland is namelijk heel groot, maar alleen een deel daarvan hoort bij Newfoundland en Labrador. De rest hoort bij Québec. Newfoundland maakt 27% uit van de totale oppervlakte van de provincie, maar is wel het belangrijkste deel. Tot 2001 heette de provincie dan ook "Newfoundland".

Newfoundland en Labrador grenst alleen aan de provincie Québec. Voor de rest is de provincie omringt door de Atlantische Oceaan.

De hoofdstad van Newfoundland en Labrador is St. John's op Newfoundland.

Steden

In Newfoundland en Labrador liggen een paar stadjes. Hier staan de vijf grootste.

Grootste steden van Newfoundland en Labrador

Naam Inwoners
1. St. John's 106.172
2. Conception Bay South 24.848
3. Mount Pearl 24.284
4. Corner Brook 19.886
5. Paradise 17.695


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Newfoundland_en_Labrador&oldid=641528"