Noordelijk halfrond
Het noordelijk halfrond is de bovenste helft van de aarde. Het is alles wat zich boven (ten noorden van) de evenaar bevindt. Als men coördinaten aan wil geven voor een plaats op het noordelijk halfrond gebruikt men de term Noorderbreedte.
Europa en Noord-Amerika liggen in hun geheel op dit halfrond. Azië en Afrika liggen voor het grootste gedeelte op dit halfrond, en Zuid-Amerika voor een klein deel. Naast een noordelijk is er ook een zuidelijk halfrond, waar Oceanië, Antarctica en de overige delen van Azië, Afrika en Zuid-Amerika liggen.
Het noordelijk halfrond is qua seizoenen precies tegenovergesteld aan het zuidelijk halfrond. Dit betekent dat als het zomer is op de noordelijk halfrond, het winter is op het zuidelijk en ook andersom. Op 21 juni vindt hier de langste dag plaats. De kortste dag vindt op 21 december plaats. 's Middags staat de zon vanaf het noordelijk halfrond altijd in het zuiden, behalve als je 's zomers tussen de evenaar en de kreeftskeerkring bent. Dan kan het nog weleens zo zijn dat de zon noordelijk staat, aangezien de zon 's zomers maximaal tot aan deze keerkring gaat.
Ook de wet van Buys Ballot speelt een belangrijke invloed op het noordelijk halfrond. De wet zegt dat de door de draaiing van de Aarde de wind op het noordelijk halfrond altijd een afwijking heeft naar rechts, terwijl dit op het zuidelijk halfrond naar links is. Dit wordt ook wel het corioliseffect genoemd.
Vaak hoor je dat als je een badkuip in Nederland leeg laat lopen, het water de andere kant op draait dan in een badkuip in Nieuw-Zeeland. In theorie is dit waar, maar de krachten zijn zo klein dat dit in een normale badkuip niet zo is. Als je een perfect ronde badkuip hebt met compleet stilstaand water, klopt het, maar in de praktijk merk je nauwelijks iets van dit effect.