Nijkerk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het wapen van de gemeente Nijkerk

Nijkerk ligt in de provincie Gelderland, naast Amersfoort. Nijkerk is een stad, al wordt het regelmatig een dorp genoemd. Dit ligt gevoelig bij de inwoners. Hoevelaken en Nijkerkerveen vallen ook onder de gemeente Nijkerk. Nijkerk is verdeeld in verschillende wijken: Oranjewijk, Beulekamp, Paasbos, Renselaer, Strijland, Colaer en de terassen. Er waren op 31 augustus 2020 43.417 inwoners.

Nijkerk komt aan zijn naam door de nieuwe kerk. Midden in het centrum staat een prachtige grote kerk. Dit is de nieuwe kerk. Deze kerk heette vroeger de Catharinakerk. Het bovenste deel van de toren is betaald door de vroegere tabaksplanters die veel geld verdienden met de tabaksteelt. In 2012 is de nieuwe kerk verkozen tot mooiste kerk van Nederland.

In Nijkerk wordt ieder jaar boerenmaandag gevierd. Dit is oorspronkelijk een dag waar de boeren hun vee konden verkopen op het marktplein. Nu staat de dag nog steeds in het teken van het boerenleven. De jongeren komen vooral naar deze dag om feest te vieren. De kroegen zijn van 's morgens vroeg tot 's avonds laat open.

De partnerstad van Nijkerk is Scenectady (Verenigde Staten).

Onderwijs

Er zijn meerdere scholen in Nijkerk. In totaal zijn er 11 basisscholen en 3 middelbare scholen. Deze 3 middelbare scholen zijn:

  • Colaer college
  • Groenhorstcollege
  • Het Accent

Sportclubs

Nijkerk heeft ook voetbal clubs Sparta Nijkerk en NSC. Sparta Nijkerk is een grotere club met meer velden en leden. de kleuren van NSC zijn: blauw en geel. die van Sparta Nijkerk: oranje en zwart


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nijkerk&oldid=628846"