Rozendaal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rozendaal
Flag of Rozendaal.png Coat of arms of Rozendaal.svg

Karte gelderland rozendaal.jpg

Provincie Gelderland
Talen
Inwoners 1.654 (2019)
Oppervlakte 27,95 km² (0,03 km² water)
Hoofdplaats(en)
Hoofdstad
Burgemeester Ester Weststeijn
Gezaghebber
Bestuur
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 6891
Netnummer(s) 026
Volkslied
Nationale feestdag
Website https://www.rozendaal.nl/
Portaal Portal.svg Nederland


Rozendaal is een gemeente in Gelderland. De gemeente telt 1.654 inwoners, de oppervlakte is 27,95 km² (0,03 km² water). De burgemeester is Ester Weststeijn. Deze gemeente is een miljonairsgemeente, en is een van de rijkste en groenste gemeentes van Nederland. Ook is Rozendaal qua inwonersaantal de kleinste gemeente op het Nederlandse vasteland. De gemeente stamt uit 1818. De belangrijkste wegen door Rozendaal zijn: de Schelmseweg (N785) en de A50. De inwoners van Rozendaal verdienen gemiddeld €40.900 per jaar.

Indeling

De gemeente Rozendaal bestaat uit 1 dorp en twee buurtschappen.

Dorp

Het dorp heet Rozendaal. Wat bij het dorp hoort zijn: het kasteel en het park van het kasteel, de woningen in het zuiden van de gemeente, en kleine stukken bos die er omheen liggen. Hier is een zeer sterke stijging van de bevolking. Dit is de hoofdplaats van de gemeente

Buurtschappen

De buurtschappen zijn Terlet (aan de snelweg) en De Imbosch (in het bos). In deze buurtschappen is al heel lang geen verschil tussen het aantal inwoners geweest, omdat er geen mensen naartoe of van weg verhuizen.

Geschiedenis

Ontstaan

Middeleeuwen

Het dorp Rozendaal ontstond toen kasteel Rosendael waarschijnlijk werd gebouwd rond 1300. Daar omheen werd een heerlijkheid gebouwd, dat werd het dorp Rozendaal.

Onafhankelijkheid

In 1812 ging het dorp Rosendaal deel uitmaken van Gemeente Velp. In 1818 werd gemeente Velp opgeheven en werd Rosendaal een zelfstandige gemeente. In 2018 bestond Rozendaal 200 jaar.

Naamsverandering

In 1933 is de naam veranderd van Rosendaal naar Rozendaal.

Tweede Wereldoorlog

In Rozendaal zijn nog zeer veel granaatscherven te vinden, net als dichtgemetselde gaten in oude gebouwen. Dit komt doordat de geallieerden na de Slag om Arnhem voorzichtiger om gingen bij het veroveren van gebieden. Ze bombardeerden elk stadje en dorpje waar ze langs kwamen met artillerie, zo ook Rozendaal. Vele huizen raakten beschadigd. Op veel gebouwen is er nog bewijs te vinden van de schade, door bijvoorbeeld vervangen bakstenen. De nieuwe hebben een iets andere kleur dan die van voor de oorlog. Ook zijn overal rond het dorp nog granaatscherven te vinden.

samensmelting met andere gemeentes

Er is door Gelderland zeven keer geprobeerd om de gemeente toe te voegen aan een andere gemeentes, de laatste keer was nog in 2018. De gemeente zou toegevoegd worden aan Gemeente Arnhem of Gemeente Rheden, deze twee gemeentes waren het niet met elkaar eens over wie Rozendaal zou krijgen Uiteindelijk heeft Gemeente Rozendaal alle zeven keer gewonnen.

Bezienswaardigheden

Kasteel Rosendael

Rozendaal heeft de volgende bezienswaardigheden:

  • Kasteel en Park Rosendael
  • De Bedriegertjes
  • de Emmapiramide
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rozendaal&oldid=762804"