Mondhygiëne
Met mondhygiëne wordt het schoonmaken en schoonhouden van je gebit bedoeld. Mondhygiëne zorgt ervoor dat je tanden en kiezen schoon blijven. Hierdoor voorkom je dat deze stuk gaan of dat je pijn krijgt. Ook is een gezond gebit belangrijk voor je gezondheid. Een goed gebit is daarnaast belangrijk voor je uiterlijk. Dit betekent dat iemand niet uit zijn of haar mond moet stinken en witte tanden hoort te hebben. Mondhygiëne is dus ook een stukje uiterlijke verzorging.
Het schoonhouden van de mond en het gebit vergt dagelijks werk. Zo moet het tandenpoetsen iedere dag gedaan worden voor een goede mondhygiëne. Eens in de zoveel tijd is er meer werk nodig. Dan moet je naar een tandarts of een mondhygiënist. Dit is iemand die veel weet over het gebit en het schoonmaken van de mond.
Waarom is mondhygiëne belangrijk?
Een kind wisselt zijn tanden tussen zijn 6e en 12e jaar. Op de plaats van de melktanden en melkkiezen komen blijvende exemplaren, het zogenoemde “grote mensen gebit”. Ook komen er in die tijd nieuwe kiezen bij. Rond het 6e levensjaar breekt achter de laatste melkkies een nieuwe, blijvende kies door. Daarachter volgt rond het twaalfde jaar nog eens een kies. Een volledig blijvend gebit bestaat uit twaalf tanden en zestien kiezen. De verstandskiezen zijn hierbij niet meegerekend. Die breken op latere leeftijd door, maar niet bij iedereen. Het "grote mensen gebit" is het blijvend gebit. Dit betekent dat je er je hele leven mee moet doen. Hierdoor is het belangrijk om het gebit goed te onderhouden.
Doordat je je tanden en kiezen dagelijks gebruikt, worden ze vies. Dit komt door eten en drinken. Hierdoor ontstaat een laag tandplak op de tanden. Ook kunnen stoffen als suiker en frisdrank schade aanbrengen aan de tanden. In tandplak zitten bacteriën die zwavelzuur afstoten. Dit zuur tast het tandglazuur aan, waardoor er zwakke plekken in het gebit komen. Deze zwakke plekken kunnen uiteindelijk tot gaatjes (cariës) lijden. Gaatjes doen niet alleen zeer, maar kunnen ook de tand verzwakken. Als je er niets aan doen, worden de gaatjes steeds groter. Uiteindelijk kan daardoor de tand afbreken of zelfs de zenuw in de tand afsterven. Goede mondhygiëne voorkomt dus ook een hoop pijn.
Hoe onderhoud je je gebit?
Je tanden hebben glazuur, dit beschermt onze tanden. Door te eten en te drinken blijven er plakresten achter die op je tanden blijven zitten, in die plakresten zitten bacteriën die zwavelzuur afstoten. Dit zuur tast je glazuur aan waardoor er zwakke plekken komen in je tanden. Je krijgt dan op die zwakke plekken gaatjes, ook wel cariës genoemd.
Door goed te poetsen, minimaal twee keer per dag, voorkom je cariës. Bij jonge kinderen is het verstandig om fluoride tandpasta te gebruiken. Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden beschermt tegen de zwavelzuren van de bacteriën. Uit onderzoek blijkt dat het bij jonge kinderen tot twee jaar niet noodzakelijk is om twee keer per dag te poetsen. Eén keer per dag voldoet om een gezond gebit te behouden bij kinderen tot twee jaar. De nadruk ligt in dit onderzoek op het blijven poetsen en reinigen van het gebit. Ook bij het melkgebit is het belangrijk dat dit niet wordt vergeten.
Naast tandenpoetsen zijn er nog veel verschillende mogelijkheden om je gebit zo schoon mogelijk te houden. Zo is er flosdraad, zijn er tandenstokers, is er mondspoeling, kan je ook nog flossen met water (speciaal apparaat) en zijn er ontzettend veel verschillen in tandenborstels.
Je kent de gewone tandenborstel vast wel. Hierin heb je ook weer verschillen. Zo zijn er soft tandenborstels, medium tandenborstels en harde tandenborstels. Dit is afhankelijk van voorkeur en je eigen gebit. Heb je bijvoorbeeld ontstoken tandvlees? Dan is het verstandig om een soft of zelfs extra softe tandenborstel te gebruiken.