Mondhygiëne

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Crystal Clear app kedit.png
Verbeteren
Dit artikel moet nog een beetje verbeterd worden. Wil jij WikiKids helpen? Het zou fijn zijn als je het verbetert.

Hoe belangrijk is het om je melkgebit en je gewone gebit goed te onderhouden?

Een hele belangrijke vraag, want, wat moeten we er eigenlijk allemaal voor doen om gezonde tanden te houden?

Wanneer krijgen kinderen hun blijvende tanden en kiezen?

Een kind wisselt zijn tanden tussen zijn 6e en 12e jaar. Op de plaats van de melktanden en melkkiezen komen blijvende exemplaren, het zogenoemde “grote mensen gebit”. Ook komen er in die tijd nieuwe kiezen bij. Rond het 6e levensjaar breekt achter de laatste melkkies een nieuwe, blijvende kies door. Daarachter volgt rond het twaalfde jaar nog eens een kies. Een volledig blijvend gebit bestaat uit twaalf tanden en zestien kiezen. De verstandskiezen zijn hierbij niet meegerekend. Die breken op latere leeftijd door, maar niet bij iedereen.

Hoe ontstaan en voorkom ik gaatjes?

Je tanden hebben glazuur, dit beschermt onze tanden. Door te eten en te drinken blijven er plakresten achter die op je tanden blijven zitten, in die plakresten zitten bacteriën die zwavelzuur afstoten. Dit zuur tast je glazuur aan waardoor er zwakke plekken komen in je tanden. Je krijgt dan op die zwakke plekken gaatjes, ook wel cariës genoemd.

Door goed te poetsen, minimaal twee keer per dag, voorkom je cariës. Bij jonge kinderen is het verstandig om fluoride tandpasta te gebruiken. Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden beschermt tegen de zwavelzuren van de bacteriën. Uit onderzoek blijkt dat het bij jonge kinderen tot twee jaar niet noodzakelijk is om twee keer per dag te poetsen. Eén keer per dag voldoet om een gezond gebit te behouden bij kinderen tot twee jaar. De nadruk ligt in dit onderzoek op het blijven poetsen en reinigen van het gebit. Ook bij het melkgebit is het belangrijk dat dit niet wordt vergeten.

Naast tandenpoetsen zijn er nog veel verschillende mogelijkheden om je gebit zo schoon mogelijk te houden. Zo is er flosdraad, zijn er tandenstokers, is er mondspoeling, kan je ook nog flossen met water (speciaal apparaat) en zijn er ontzettend veel verschillen in tandenborstels.

Je kent de gewone tandenborstel vast wel. Hierin heb je ook weer verschillen. Zo zijn er soft tandenborstels, medium tandenborstels en harde tandenborstels. Dit is afhankelijk van voorkeur en je eigen gebit. Heb je bijvoorbeeld ontstoken tandvlees? Dan is het verstandig om een soft of zelfs extra softe tandenborstel te gebruiken.

Wat voor bacteriën zitten er in je mond?

Een lastige vraag om te beantwoorden, want in totaal zitten er 700 verschillende soorten in je mond. In die 700 bacteriën zitten goede en slechte. Belangrijk is om te weten, dat je zelf redelijke controle kunt hebben over bacteriën in je mond die het glazuur zo min mogelijk aantasten. Dit ligt aan de dingen die je eet. Het beste is om niet meer dan zeven keer op een dag voedsel te consumeren en niet te veel zure sappen en gerechten te eten.

Deze zure dingen zorgen ervoor dat de Ph waarde van je speeksel daalt. Bij een pH van 5,5 tot 4 gaat glazuur oplossen. Wat de beste manier is om je pH-waarde weer neutraal te krijgen in je mond, dat is een pH van 7. Komt de pH-waarde beneden de 7, dan wordt dit zuur genoemd. Komt de pH-waarde boven de 7, dan noem je dit basisch. Op de afbeelding hieronder zie je allemaal verschillende soorten eten en drinken bij de pH-waarde staan.

Hierop is te zien dat water het neutraalst is om te drinken, dit houdt de pH-waarde van je speeksel op z’n best. Als we naar links gaan op de pH-waarde meter, hebben we het over zuur. Hier zijn melk, ijs, snoep, sinaasappelsap voornamelijk de dingen die dus minder goed zijn voor ons gebit. Deze producten bevatten bacteriën die de pH-waarde aantasten. Als we kijken naar rechts op de meter (dan hebben we het over basisch) die je producten zoals fruit, groente, avocado en sla. Deze producten zijn dus beter voor jouw gebit, omdat de zure bacteriën hier bijna niet de kans krijgen, en dit er veel minder zijn. Dus het klopt wat jouw ouders altijd zeggen: “Je kan beter een stuk fruit eten dan een snoepje”.

Wat is de functie van een (melk)gebit?

Behalve om voedsel af te bijten en te kauwen is het gebit ook belangrijk voor het spreken en slikken. Daarnaast heeft het melkgebit invloed op de ontwikkeling van het gezicht, de kaken en het blijvend gebit. Wist je dat er in je melkgebit nog geen hoektanden zitten? Gek hè?

Natuurlijk hebben je tanden ook verschillende functies. Hieronder zie je een overzicht met de namen die worden gebruikt in de tandartswereld, en de tanden die daarbij horen. De tanden die hierbij horen zijn van je blijvende gebit.

Wat zijn de oorzaken van een slechte adem en wat kun je daaraan doen?

Er zijn natuurlijk verschillende oorzaken voor een slechte adem; knoflook, uien, roken zijn tijdelijk en deze luchtjes zijn te voorkomen door het niet te doen of te eten en te maskeren door bijvoorbeeld kauwgom. Maar ook het niet poetsen van je tanden heeft hiermee te maken. De etensresten die aan je tanden blijven zitten (tandplak) gaan rotten en dat gaat stinken. Bacteriën hebben dan de vrije hand en vermenigvuldigen zich snel. Hierdoor wordt de stank alleen maar erger.

Ook zijn er andere oorzaken, zoals halitose. Dit is een aandoening waarbij je altijd uit je mond stinkt en komt bij 1 op de 7 mensen voor. Halitose gaat niet vanzelf over. Gelukkig is dit wel te verhelpen door je tong te schrapen en het gorgelmiddel Halita.

Wat is de oorzaak van ontstoken tandvlees?

Tandplak op de overgang van het tandvlees naar je tand of tandplak tussen je tanden en kiezen veroorzaakt ontstoken tandvlees. Als je te weinig je tandenpoetst blijft er tandplak achter op je tanden. Als er geen bezoek wordt gebracht aan de tandarts wordt de tandplak hard en wordt het tandsteen. Dit is poreus. Poreus wil zeggen dat er microscopisch kleine luchtbelletjes in zitten. In het poreuze tandsteen kunnen de zure bacteriën goed hun gang gaan, en dit zorgt weer voor gaatjes.

Tijdens het tandenpoetsen masseer je met de haren van je tandenborstel je tandvlees. Ook met tanden stoken en flossen zorg je ervoor dat er geen bacteriën op je tanden en dus ook op je tandvlees blijven plakken. Gebeurt dit wel dan gaat je tandvlees ontsteken. Als je doorgaat met het niet goede verzorgen van je mond, kan de ontsteking van je tandvlees ook veel erger worden. Een ontsteking van het tandvlees die zich heef uitgebreid naar dieper tandvlees (weefsel) en de wortel noem je ook wel parodontitis.

In het ergste geval is het tandvlees zo ontstoken dat het niet meer de tanden vast kan houden, en tanden dus kunnen uitvallen.

Conclusie

Over het algemeen is het dus super belangrijk; heb je een gezond gebit en goede mondhygiëne, dan voorkom je problemen met je tandvlees en je tanden, wat weer resulteert in een goede gezondheid.

Dus: goed tandenpoetsen, niet te veel snoepen en regelmatig naar de tandarts!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mondhygiëne&oldid=583710"