Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Minas Tirith

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Minas Anor)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kaart van westelijk Gondor

Minas Tirith, de Stenen Stad, de Witte Stad, de Hoofdstad van Gondor. Minas Tirith is Sindarin, elfentaal, voor Toren van Verdediging. Het is een stad in Middle-earth, Midden-aarde, het Lord of the Rings universum.

Geschiendenis

Minas Tirith werd gesticht met de naam Minas Anor, Toren van de Zon, als tegenhanger van haar zusterstad, Minas Ithil, Stad van de Maan, later beter bekend als Minas Morgul. De stad werd gesticht door Anarion, de broer van Isildur een verre voorvader van Aragorn en eerste koning van Gondor. Hij bracht een zaadje van Nimloth, de boom die in Numenor werd omgekapt, mee en plantte het in deze stad. Soldaten van Minas Anor hebben meegevochten in de legendarische Slag van de Last Alliance. Later werden ze constant aangevallen door Easterlings, die nog onder de corupptie van Sauron waren. De hoofdstad van Gondor werd van Osgiliath naar Minas Anor verplaatst en deze nam de naam aan van Minas Tirith, de Toren Verdediging. Niet veel later werd Osgiliath inderdaad verwoest en er kwam een eindeloos gevecht om de regio tussen Osgiliath en Minas Morgul, genaamd Ithilien. Tijdens de gebeurtenissen van the Lord of the Rings komt hier het tweede grote gevecht tussen goed en kwaad, meerbepaald op de Pelennor Fields, daarom noemt dit gevecht dan ook the Battle of the Pelennor Fields. Aragorn, dan Koning van Gondor vind een nieuwe Witte Boom en plant deze in Minas Tirith.

Kaart van de Stad

Geografie

Minas Tirith ligt aan het oostelijke uiteinde van de Witte Bergen, dat uiteinde is de berg Mindolluin, en is de Hoofdstad van Gondor en de regionale hoofdstad van de regio Anorien, Land van de Zon in Elfentaal. Het ligt niet ver van Osgiliath en is de grootste stad van Middle-earth in de Third Age en de Fourth. Rond Minas Tirith liggen de akkervelden van Pelennor Fields. Hierrond lag de lange muur Rammas Echor, die verwoest word in de Battle of the Pelennor Fields.

De stad bestaat uit 7 ringen. Op elke ring liggen er huizen, markten,... De ringen stapelen op elkaar tot je helemaal boven bent. Daar heb je een rond plein. Dat is de Citadel. Deze wordt meegeteld als de zevende ring. Hier staat het huis van de Koning, het Plein van de Fontein, het plein waar de inmiddels afgestorven Witte Boom staat. Op de Citadel heb je ook de Witte Toren van Ecthelion, hier was Troonzaal en de Kamers van Stewards, de Burgemeesters van Minas Tirith. Verder liggen er nog Feestzalen, huizen, kamers... Er is ook een lang, puntig terras, dat ligt op een steen die alle ringen, buiten de Eerste (onderste) doorkliefd en die je met behulp van tunnels erdoor kon doorkruisen. In de Eerste ring liggen de Great Gates, de stadspoorten. Op de Zesde ring liggen de House of Healing, de ziekenboeg, en de stallen. Hier is ook de Gesloten Deur, die leidt naar de Stille Straat via de trappen van Fen Hollin. Als je deze trappen afgaat, kom je bij de Hallowss, de begraafplaatsen met de Tombes van de Koningen, Stewards, Prinsen, Heren en Nobelen.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Minas_Tirith&oldid=703510"