Middle-earth

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaart van Middle-earth

Middle-earth of Midden-aarde is het belangrijkste continent van Arda, de fantasiewereld van J.R.R. Tolkien. Hier spelen alle gebeurtenissen van De Hobbit, In de Ban van de Ring en het grootste gedeelte van de Silmarillion af.

Regio’s

Middle Earth is het Noord Westelijke continent van Arda en is opgesplitst in 4 delen: Eriador, Rhovanion of de Wildernis, Rhun, en de Zuiderlanden waartoe behoren: Rohan, Mordor en Gondor. In de First Age, of Eerste Era, ook nog Beleriand ten westen van de Blauwe Bergen, maar dit is verdronken.

Bergen

In het westen van Middle Earth liggen de Blauwe Bergen of Ered Lindon, Sibdarin, Elfentaal, voor Bergen van Muziek, zo genoemd omdat de bewoners aan de westkant van de Ered Lindon in de First Age van muziek hielden. In het midden liggen de Mistbergen, Misty Mountains. Ze werden opgeworpen door Morgoth, de oude baas van Sauron. Boven de Mistbergen liggen aan de westkant de bergen van Angmar en aan de Oostkant de Grijze Bergen, de Huizen van Draken. In de buurt ligt de Eenzame Berg, Erebor, en niet zo ver daarvan ook de Iron Hills, Ijzeren heuvels. Ten zuiden van de Mistbergen liggen de Ered Nimrais, Sindarin voor Witte Bergen. Deze bergen maken de natuurlijke noordelijke grenzen van Gondor en hier staan ook de Bakens van Gondor. In het zuidoosten zijn er twee bergketens, de Ephel Duath (Schaduw Bergen) en de Ered Lihui (Bergen van As). Deze twee bergketens omringen Mordor, het land van Sauron bijna geheel.

Rivieren en waterlichamen

De Anduin, de Grote Rivier, stroomt van de Grijze Bergen helemaal naar Pelargir, de Baai van Belfalas, in Gondor. Over deze rivier ligt de brugstad Osgiliath. Dit is de langste rivier in Middle-earth. Aan het zuidelijke uiteinde van de Mistbergen ontspringt de Isen, in Isengard. Deze stroomt naar de Belegaer, de grote zee. Het is de westelijke grens van Rohan. De Greyflood stroomt van de bergen van Angmar ook naar de Belegaer. Ondertussen wordt hij samengevoegd met de Bruinen, de rivier van Rivendell. Aan het meer van Evendim, dat in het noorden van Eriador ligt, liggen de ruïnes van Amnummias, de hoofdstad van het gevallen koninkrijk Arnor. Vanuit het Meer van Evendim stroomt de Brandywine, de rivier die door de Shire, de Gouw stroomt, en waarmee het Water, door Hobbiton, Hobbitstee, stroomt. In het oosten van Midden-aarde stromen de Bos Rivier en de Rivir Running die samenkomen in het Lange Meer, the Long Lake, waar Laketown op staat. Vanuit het Lange Meer stroomt de rivier verder en komt in de zee van Rhun, het grootste meer van Midden-aarde. Verder ligt er in Mordor ook nog de Zee van Nurn.

Bossen en wouden

Het grootste bos van Midden-aarde is het dichte bos van Demsterwold, Mirkwood. Eerst noemde het Greenwood the Great, maar door de nederzetting van Sauron in het zuidelijke deel van het woud, Dol Guldur, werd het een donker bos. In de buurt, aan de oostkant van de Mistbergen ligt Lothlorien, het wonderlijk mooie rijk waar Galadriel regeert. Net wat zuidelijker ligt Fangorn, het bos van de Enten, dat eens een deel van een groter woud was, waar ook het Oude Woud toebehoorde, het bos van Tom Bombadil.

Bronnen

  • Karen Wynn Fondstad (2021) The Atlas of Tolkien’s Middle-earth
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Middle-earth&oldid=703503"