Mica

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mica in plaatvorm

Mica is een groep van mineralen waarvan een opmerkelijke fysieke kenmerk is dat individuele mica kristallen gemakkelijk te splitsen zijn in zeer dunne platen.  Het is vooral aanwezig in graniet en leisteen.

Mica's worden gebruikt in producten variërend van gipsplaten, verven, vulstoffen, vooral in onderdelen voor auto's, dakbedekking en in elektronica zoals in een tablet of mobile telefoon. Het mineraal wordt in cosmetica gebruikt om "glimmers" toe te voegen.

Mica was vroeger vooral bekend als de kleine ruitjes in een kolen- of houtkachel. Het kan dus doorzichtig zijn en is hittebestendig tot zo'n 500 °C.

het bevat onder andere silicium, chroom en kalium, belangrijke grondstoffen.

Winning

Kinderarbeid in Madagaskar (hier een goudmijn)

Belangrijke exportlanden zijn Brazilië, India, Sri Lanka, Pakistan, China en Madagaskar. Een groot deel van de mijnbouw is illegaal en het zware werk in de mijnbouw wordt vaak door kinderen gedaan. Deze kinderarbeid is kwalijk omdat het ongezond en zwaar werk is en dat de kinderen met hun arme ouders moeten werken voor een klein loontje, maar daardoor niet naar school kunnen.

China beheerst de productie in Madagaskar, waar het de grondstof opkoopt bij de bevolking die daar in de mijnen werkt, het naar China exporteert en aldaar verwerkt. De Verenigde Staten is het land met het grootste gebruik van mica.

Terre des Hommes

De kinderrechten organisatie Terre des Hommes probeert te strijden tegen dit misbruik en probeert in ieder geval de werkomstandigheden te verbeteren.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mica&oldid=696874"