Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Panzerkampfwagen VIII Maus

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Maus)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Maus in het Koebinka Tankmuseum.

De Panzerkampfwagen VIII Maus, of gewoon Maus, was een superzware Duitse tank uit de Tweede Wereldoorlog. De Maus is met haar 190 ton gewicht de zwaarste tank ooit gebouwd, maar er zijn slechts 2 prototypes van gefabriceerd.

Ontwerp

Ferdinand Porsche, die faalde met zijn ontwerp voor de Tiger I, wilde Hitler niet opnieuw teleurstellen en begon in 1942 met het ontwerpen van een superzware tank. Porsche noemde zijn project de "Maus" (de Muis). Het zou een rijdende bunker moeten worden en de gaten moeten opvullen. Op 14 mei 1943 keken Porsche en Hitler naar het houten model. Porsche vond de Maus onweerstaanbaar. Porsches' tank zal worden gebouwd. In augustus 1943 kreeg hij toestemming voor het bouwen van het eerste prototype. Nazi-Duitsland had echter nog nooit een superzware tank gebouwd en de ontwerpers wisten niet echt waar ze rekening mee moesten houden. De Maus kreeg een superzwaar kanon, een hele dikke bepantsering en een grote en zware koepel. Het gewicht liep al op naar de 200 ton.

Prototypes

Kummersdorf, de plek waar ze werden gebouwd, 2013.

In totaal werden 2 prototypes van de Maus gemaakt in Kummersdorf. De Maus had een 12.8 cm PaK 44-kanon, één van de krachtigste kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog. Dit kanon had een bereik van wel 3500 meter en kon op 100 meter afstand 185mm beplating doorboren! De inslag van een granaat was ongelofelijk krachtig. Hij schoot 4 granaten per minuut. Ook zijn pantser was ondoordringbaar, maar ontzettend zwaar. De Maus moest een motor hebben die dit enorme gewicht aan moest kunnen. Hij kreeg een motor van 1200 pk, maar deze motor werd sterk overbelast. Daardoor kreeg hij een nog zwaardere motor.

Om de Maus te maken of te kunnen laten rijden, waren heel veel grondstoffen en brandstoffen nodig, terwijl de Duitse grondstoffenvoorraad steeds schaarser werd. Bovendien was hij zo zwaar, dat maar weinig bruggen in Duitsland dit gewicht aan konden. Kortom: Porsche en Hitler waren zeer enthousiast over het ontwerp van de Maus, maar hij was te traag, te zwaar en te duur. Ook de Landkreuzer P. 1000 Ratte en de Landkreuzer P. 1500 Monster zijn geen succes geworden.

Het einde

De 2 prototypes kwamen slechts één keer in actie, dat was bij de vlucht uit Kummersdorf voor de Sovjets. Één prototype was volledig voltooid, deze ontsnapte, maar is later waarschijnlijk vernietigd door zijn bemanning. Van het andere prototype was de koepel nog niet af, deze werd even buiten Kummersdorf verlaten door de bemanning. De Sovjets hebben deze Maus buitgemaakt en tegenwoordig is deze in het Tankmuseum van Koebinka in Rusland te bezichtigen.

Statistieken

Een schaalmodel van de Maus met een mens om de werkelijke grootte aan te geven.
 • Lengte: 10,1 meter
 • Breedte: 3,7 meter
 • Hoogte: 3,6 meter
 • Gewicht: 188 ton (max. 199 ton)
 • Kanon: 128mm-kanon
 • Andere bewapening: 75mm-kanon en een 7.92mm MG 34
 • Pantser: 6 cm-24 cm
 • Motor: 900 kW dieselmotor (dieselelektrisch)
 • Snelheid: 20 km/u op wegen, 13 km/u op onverharde wegen
 • Rijbereik: met een tankinhoud van 2700 liter kon hij een afstand van 160 kilometer afleggen op wegen
 • Bemanning: 5

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Panzerkampfwagen_VIII_Maus&oldid=650694"