Mönchengladbach

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Munster van Mönchengladbach; de grote kerk

Mönchengladbach is een stad in Duitsland. Het ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, op zo'n 20 kilometer afstand van de grens met Nederland. De stad heeft 255.430 inwoners.

Door de inwoners wordt de stad meestal gewoon Gladbach genoemd. Dit was tot 1888 ook de officiële naam van de stad. Maar in de omgeving lag nog een andere stad die ook al Gladbach heette. Om verwarring te voorkomen werden de steden hernoemd naar München-Gladbach en Bergisch Gladbach. Maar ook de naam München-Gladbach zorgde voor verwarring. Mensen dachten nu dat de stad een wijk was van München, een grote stad in het zuiden van Duitsland. In 1950 werd daarom de naam Mönchen Gladbach aangenomen. Maar blijkbaar was het stadsbestuur met die spatie niet zo tevreden, dus sinds 1960 heet de stad Mönchengladbach.

Mönchengladbach is bekend van hun voetbalclub: Borussia Mönchengladbach. De club heeft een grote fanclub met meer dan 50.000 leden. De club is dan ook best goed. Ze hebben vijf keer de Bundesliga gewonnen.

In Mönchengladbach staat het Abteibergmuseum. Dit museum staat bekend om de moderne kunst die hier te bezichtigen valt. Het museum heeft ook een beeldentuin.

Partnersteden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mönchengladbach&oldid=392153"