Loopbaan en Burgerschap

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Loopbaan en Burgerschap (LOB) is een schoolvak op alle opleidingen van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Het vak bestaat (meestal) niet op het hoger beroepsonderwijs (hbo) of de universiteit.

Loopbaan en Burgerschap kan vergeleken worden met de vakken maatschappijleer en loopbaanoriëntatie (vaak onderdeel van mentoruur) op de middelbare school.

Inhoud

Loopbaan en Burgerschap bestaat uit twee onderdelen:

  • Loopbaan: Dit gaat over de mogelijkheden die je hebt voor werk. Tijdens een mbo-opleiding doe je meestal stage op verschillende plekken. Loopbaan en Burgerschap is bedoeld om te reflecteren (wat past bij jou?). Ook leer je tijdens dit onderdeel meer over solliciteren en mogelijke vervolgopleidingen. Daarnaast kunnen eventuele problemen tijdens de opleiding besproken worden, zoals problemen met leren.
  • Burgerschap: Dit gaat over de rol van de student in de maatschappij. Tijdens dit onderdeel leren leerlingen meer over de werking van de Nederlandse samenleving. Dit gebeurt aan de hand van verschillende thema's, zoals politiek, rechtspraak, economie en diversiteit.

Deze twee onderdelen zitten vaak aan elkaar gekoppeld. Als je gaat werken, draag je namelijk iets bij aan de maatschappij. Jouw begrip van de samenleving heeft invloed op je kansen op werk. Ook heeft je werk invloed op de maatschappij.

Op de hogeschool en universiteit

Het vak Loopbaan en Burgerschap is enkel verplicht op het mbo. Veel hogescholen bieden wel het vak "loopbaanoriëntatie" aan. Dit is voor een gedeelte hetzelfde als Loopbaan en Burgerschap. Het verschil is echter dat het onderdeel "burgerschap" afwezig is. Op de hogeschool zijn studenten ingedeeld in klassen. Deze klassen worden geleid door een loopbaanbegeleider (soort van mentor) die helpt bij de beroepskeuze, vervolgstudie en problemen met de studie.

Op de universiteit zijn studenten niet in gedeeld in klassen. Wel hebben universiteiten meestal een centraal punt voor loopbaanoriëntatie. Hier kunnen studenten terecht met vragen en voor advies. Ook organiseren universiteiten vaak beroepenmarkten voor vervolgstudies en banen. Daarnaast worden cursussen voor solliciteren aangeboden.

Opleiding tot leraar

Om leraar Loopbaan en Burgerschap te worden dien je de lerarenopleiding maatschappijleer/maatschappijwetenschappen te hebben gevolgd. Dit is een hbo-opleiding die je kan volgen na het havo, vwo of het mbo. Met deze opleiding ben je ook bevoegd om het vak maatschappijwetenschappen op het vmbo te geven. Om leraar maatschappijleer/maatschappijwetenschappen te worden voor havo en vwo is daarna nog een master nodig.

Een andere manier om leraar maatschappijleer te worden via de universiteit. Na bijvoorbeeld een opleiding sociale wetenschappen of sociologie is het meestal mogelijk om een verkorte lerarenopleiding te volgen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Loopbaan_en_Burgerschap&oldid=853260"