Mentoruur
Mentoruur is een vak op de middelbare school. In dit uur kom je met de gehele klas samen en kun je dingen met je mentor bespreken. Op de middelbare school heeft iedere klas een mentor. Hij of zij is een leraar die voor één klas extra dingen regelt. Ook is hij of zij een contactpersoon voor de leerlingen.
Het mentoruur wordt één keer per week ingeroosterd. Dit betekent dus dat je doorgaans één mentoruur per week hebt.
Wat wordt gedaan tijdens het mentoruur?
Het mentoruur kan op verschillende keren worden ingevuld. Er is geen vaste leerstof en de bezigheden kunnen per week verschillen. Het is dus aan de mentor zelf om te bepalen wat er tijdens het mentoruur gebeurd.
Enkele mogelijke manieren om het mentoruur in te vullen zijn:
- Het bespreken van problemen, bijvoorbeeld een vak wat niet goed gaat of ruzies tussen leerlingen. Dit kan individueel gebeuren, maar ook in groepjes of met de gehele klas.
- Het aankondigen van activiteiten op school, zoals een ouderavond, schoolfeest of schoolreisje. Vaak worden de brieven en toegangsgelden ook in dit uur geregeld.
- Administratieve zaken, zoals het uitdelen van rapporten, overgangsrapporten, nieuwe lesroosters en brieven.
- Spelletjes of andere activiteiten om elkaar beter te leren kennen. Dit wordt voornamelijk in de onderbouw en aan het begin van het jaar gedaan.
- Uitleg over vakkenpakketten en studierichtingen: Dit wordt voornamelijk in de laatste klas van de onderbouw en in de bovenbouw gedaan. Het mentoruur wordt dan gebruikt om te discussiëren wat je later wilt worden of studeren.
- Het mentoruur kan daarnaast nog gebruikt worden om huiswerk te maken, groepsopdrachten te doen of elkaar te helpen.
Voor het mentoruur heb je hierdoor vaak geen boeken nodig.
Waarvoor dient het mentoruur?
Middelbare scholen hebben een mentoruur voor twee redenen ingeroosterd:
- Het zorgt ervoor dat de klas en hun mentor één moment per week samen hebben. Hierdoor hebben ze de mogelijkheid om problemen of andere zaken te bespreken. Een mentor geeft zijn of haar klas vaak nog een ander vak (zoals biologie, wiskunde of Engels). Hij of zij kan deze uren gebruiken hiervoor gebruiken, maar hierdoor zou men kunnen achterraken op de leerstof. Om dat te voorkomen is het mentoruur bedacht.
- Een belangrijk onderdeel van de middelbare school is de voorbereiding op een vervolgstudie en beroepskeuze. Voor leerlingen is dit lastig om alleen te doen, aangezien er heel veel vervolgstudies (en nog meer beroepen) zijn. Om leerlingen hierin te ondersteunen bestaat het mentoruur. In de onderbouw begint dit met de voorbereiding op het kiezen van een vakkenpakket voor de bovenbouw. In de bovenbouw gaat dit verder naar een beroepskeuze.
Het mentoruur staat bijna iedere week ingeroosterd, dus ook als deze eigenlijk niet nodig is. In dit laatste geval kan de mentor ervoor kiezen om het uur in te vullen voor spelletjes, een film kijken of huiswerk maken. Soms mag de klas dit dan zelf beslissen. Voor een toetsweek kan het ook gebruikt worden om te leren. In sommige gevallen (bijvoorbeeld als het mentoruur het laatste uur van de dag is) kan de mentor ervoor kiezen om dit uit te laten vallen, waardoor de klas eerder vrij is.