Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Liuqin

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Liuqin

De liuqin (Chinees: 柳琴) is een mandoline uit China met drie, vier of vijf snaren met een peervormige klankkast. Het is klein van formaat, bijna een miniatuurkopie van een ander Chinees geplukt muziekinstrument, de pipa. Het bereik van zijn stem is veel hoger dan die van de pipa, en het heeft zijn eigen speciale plaats in Chinese muziek, zowel in orkest-muziek als in solostukken. In de afgelopen jaren is het instrument populairder geworden. De liuqin is van een begeleidingsinstrument in de Chinese volksopera, nu een instrument dat zeer gewaardeerd wordt om zijn unieke tonen en akoestische klankkwaliteiten. Het instrument wordt lager vastgehouden dan de pipa en wordt diagonaal vastgehouden zoals de Chinese ruan en yueqin. Net als de ruan en in tegenstelling tot de pipa worden de snaren omhoog gebracht door een brug en heeft het klankbord twee duidelijke zichtbare klankgaten met een versiering. Ten slotte wordt het instrument bespeeld met een plectrum met een vergelijkbare techniek als zowel ruan als yueqin, terwijl de pipa met de vingers wordt gespeeld.

Al vanouds wordt de liuqin vaak gemaakt van wilgenhout (柳 of liǔ betekent letterlijk "wilg"), terwijl de professionelere (duurdere) versies waren gemaakt van een hogere kwaliteit rood sandelhout of rozenhout. In de hedendaagse versies wordt het voorste bord gemaakt van tong hout (桐木) en de achterzijde is gemaakt van rode sandelhout, wat meer vergelijkbaar is met historische types.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Liuqin&oldid=669674"