Landkaart

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Een landkaart is een kaart of plattegrond met onder andere plaatjes van de aarde of delen daarvan (een bepaalde omgeving). Het maken van kaarten behoort tot de topografie en geografie.

Geschiedenis

Landmeten in de 18e eeuw, onder andere met meetketting

De eerste kaart stamt al uit de tijd van de Babyloniërs met hun spijkerschrift. Het geeft een dal weer tussen twee heuvels.

Een andere bekende kaart die niet op schaal is, is de Romeinse Peutinger kaart, ofwel de Tabula Peutingeriana.

Kaarten werden vooral belangrijk in de tijd van de eerste ontdekkingsreizigers. Door de omgeving met herkenbare punten weer te geven in een plat vlak (alsof je het vanuit de lucht bekijkt) ontstond er de zogeheten geografische weergave. Na verloop van tijd werden deze kaarten steeds nauwkeuriger omdat de afstanden ook daadwerkelijk gemeten werden en op schaal weergegeven. Daarbij waren de sextant en de meetketting belangrijke hulpmiddelen. Iemand die metingen doet voor kaarten is een landmeter. Degene die de kaarten tekent is een cartograaf.

Al vanaf dat de mens kon vliegen (luchtballon, vliegtuig) maakte men gebruik van luchtfotografie. Met de komst van satellieten werd het kijken op de aarde vanuit de lucht steeds makkelijker (satellietfoto). Toch zal men nog altijd op de grond zelf de situatie bekijken en de gegevens toevoegen.

Legenda

Om te weten wat er allemaal op de kaart staat en wat de tekentjes en kleuren betekenen heb je een legenda nodig. Zeg maar een verklarende woordenlijst. Ook is er vaak een lijnenraster waaraan je de schaal kunt aflezen.

Verder kun je teksten in kaarten verwerken zoals plaatsnamen, streeknamen en namen van rivieren en dergelijke. Vroeger maakten de cartograven ook tekeningen van de opvallende gebouwen als kastelen. Deze werden ook wel in de rand van de kaart toegevoegd. Je zou het de voorloper van Google streetview kunnen noemen.

Thematische kaarten

Als je alles tegelijk op een kaart zou aangeven wat er in die omgeving te vinden of aanwezig is, dan wordt het wel erg vol met tekentjes. Vandaar dat ze thematische kaarten maken. Bijvoorbeeld de bodemkaart, grondstoffen-kaart, een kaart voor bewoningsdichtheid, postcodes enzovoorts. De waterkaart is bijvoorbeeld speciaal gemaakt voor de binnenvaart en waterrecreatie. Een zeekaart is hiermee vergelijkbaar.

App

Tegenwoordig zijn er apps voor op je mobiel waarbij zelfs wordt aangegeven waar je bent. De kaart beweegt als het ware met je mee. Dit kan door de komst van GPS. Een bekende app met kaarten is Google Earth en Google Maps, maar er zijn er veel meer.

Ook kun je tegenwoordig oude met nieuwe kaarten vergelijken van dezelfde omgeving in Topotijdreis.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Landkaart&oldid=840646"