Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Klankstaaf

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Enkele klankstaaf

Een klankstaaf of deurbel staaf (chime bar of resonator bell in het Engels) is een slaginstrument en een afgestemde metalen staaf vergelijkbaar met een glockenspiel staaf, waarbij elke staaf aangebracht is op eigen eigen houten of plastic klankkast. Klankstaven worden weer met kloppers of hamers bespeeld, net als een glockenspiel. Het is een soort metallofoon.

Het geluid is vergelijkbaar met een glockenspiel, maar met veel meer sustain ofwel galm, vergelijkbaar in dit opzicht met een vibrafoon maar zonder het vibrato (golvend geluid).

Klankstaven kunnen op een tafel worden geplaatst om door een enkele speler te worden gespeeld, of door een groep worden gespeeld op een vergelijkbare manier als orkestklokken, waarbij elk lid een klankstaaf in de ene hand en een hamer in de andere hand houdt. Ze worden gebruikt van professionele muziek tot klaslokalen. Veelal heeft men een complete toonladder (inclusief halve tonen) van losse klankstaven, die elk een eigen toon hebben welke op de staven staan gegraveerd.

De metalen staaf is aan de onderzijde iets uitgehold en er is (mogelijk) een klein deel weggeslepen om de staaf op toon te stemmen. De staaf wordt op de klankkast op zijn plek gehouden door twee rubberachtige dopjes, zodat het metaal vrij kan klinken.

De kloppers of hamers hebben meestal een houten of plastic steel en zijn voorzien van een hardere bol van hout of stevig kurk. De soort klopper is van invloed op het geluid.

links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Klankstaaf&oldid=661923"