Kip

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Er bestaat ook een munt met de naam kip, deze kan je hier vinden.
(Huis)kip
Gallus gallus domesticus

Mother hen with chicks.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Bijna wereldwijd
Leefomgeving Boerderijen, tuinen en verblijven
Behoort tot de Fazantachtigen, Vogels
Portaal Portal.svg Biologie
Een barneveder
Twee kippen in de sneeuw

De kip is een familielid van de vogel én de kip is een boerderijdier net als de geit en de koe. De kip woont in een kippenhok of kippenren, die wordt beheerd door een boer/boerin.

Een kip heeft een kam op zijn kop en de kam is rood. Hij heeft gele poten. Een kip kan niet echt vliegen, maar wel fladderen. Door te springen en te fladderen kunnen ze een tijdje in de lucht blijven en bijvoorbeeld over schuttingen springen. Vaak knippen mensen sommige veertjes af zodat ze niet kunnen fladderen. Dit heet kortwieken. Kippen eten vooral graan. Een kip heeft veren in verschillende kleuren. Dat zegt vaak wat over de soort van een kip. De kip legt eieren, zoals iedereen dat weet. De kip legt elke dag een ei. Dat ei kunnen we opeten, omdat er toch geen kuiken in groeit. Veel mensen denken dat het gele in een ei het kuikentje is, maar dat is niet zo. Het eigeel is de voeding dat het kuikentje eet in het ei. Hoe je wel een kuikentje krijgt, is met een haan. Is er een haan bij, en die haan dekt de kip, dan groeit er in het ei een kuikentje

Het kuiken

Het kuiken is een baby-kipje. De kuikentjes komen uit een ei en zijn dan heel klein. Op deze eieren gaat de kip op zitten. Dat heet broeden. De kip houdt het ei dan warm en beschermt het ei. Als de kip uitgebroed is en het kuikentje volledig gegroeid, breekt het kuiken het ei open met zijn snaveltje. De eieren van een kip worden ook vaak door mensen opgegeten, maar dan wel als ze weten dat er geen kuiken in zit natuurlijk. De boeren weten dat het eitje geen kuiken draagt als de haan de kip niet gedekt heeft. Dan is het eitje niet bevrucht en groeit er ook geen kuikentje in.

Het kuikentje kan geel, bruin, zwart of een beetje wittig zijn. Een kuikentje bestaat uit dons. De dons zorgt ervoor dat de kuikentjes lekker warm blijven. Als de kuikentjes ouder zijn, wordt het donslaagje vervangen voor een dik verenpak.

De haan

De haan is een mannetjesputter en groter dan een vrouwtjeskip. De haan wordt meestal gehouden op de boerderij. Daar wekt hij de boeren met een luid: 'Kukkelukuuuuu!!!'

Een haan is een mannetje. Zonder haan kan een kip geen kuikentjes krijgen. Een haan moet de kip namelijk dekken om een zaadje in het ei te krijgen. Dan kan er een kuikentje komen. De haan heeft vaak meerdere vrouwtjes. De boeren hebben meestal ook één haan en meerdere kippen. Eén haan is namelijk genoeg om van alle kippen kuikentjes te krijgen.

De voeding

Een kip is een alleseter, dat wil zeggen dat de kip niet kieskeurig is en alles eet wat ze tegenkomt. Dat kan bijvoorbeeld keuken- en groenafval zijn, maar ook brood, granen, wormen. De boeren geven de kippen speciaal kippenvoer. Dan blijven de kippen gezond. Ook omdat het menseneten niet altijd gezond is voor kippen. Van chocola kunnen kippen overlijden. Er zit namelijk een stofje in waar de mens wel tegen kan, maar een kip niet.

De vijanden

De vijanden van de kippen en de kuikens zijn de marters, vossen, hermelijn, in sommige gevallen katten en honden. Die beesten jagen op de kippen. Dat is nog hun instinct van vroeger. De mens is ook een vijand van de kip. Wij eten de kippen op. Sommige mensen kweken heel veel kippen in korte tijd; in een kleine ruimte, om de kippen zo goedkoop mogelijk te maken. Dat noemen wij een plofkip.

Vliegen

Kippen kunnen vliegen, alleen geen lange afstanden. Ze kunnen een heel klein stukje vliegen, bijvoorbeeld van een hekje af naar de grond. Alleen wilde kippen kunnen vliegen en in bomen zitten. Dat komt omdat bij kuikentjes meestal een belangrijke spier van de vleugels wordt afgeknipt, zodat ze niet kunnen vliegen. Wilde kippen hebben dat spiertje nog wel en kunnen daardoor wel vliegen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kip&oldid=817882"