Kerstboom

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Een kerstboom is een naaldboom die rond kerstmis in huis wordt gehaald om versierd te worden met kaarsjes, ballen, slingers, engelenhaar, allerlei figuren (engelen, rendieren, pakjes... ) en eventueel een piek. Ook zie je kerstbomen staan op pleinen en in parken, langs straten en in tuinen. Al vóór Jezus geboren werd, bestond de kerstboom al. De Germanen vierden de terugkomst van het leven (de dagen werden weer langer en de lente zou weer komen) door de de groene boom belangrijk te maken.Ze brachten groenblijvende boom mee in huis, zodat de bosgeesten een plek zouden hebben om gedurende de koudste periode van het jaar een plek te hebben om warm te blijven. Er hingen belletjes in de boom zodat je zou merken als er een bosgeest aanwezig was.

Christmas tree sxc hu.jpg
Kerstboom

De katholieke kerk vond het later geen goed idee dat christenen met kerstmis zo’n boom in huis haalden. Ze vonden het maar een heidense gewoonte. Maar heel slim hebben ze een eigen betekenis aan de boom gegeven. Hij is driehoekig en de driehoek is het teken voor de heilige drie-eenheid van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Al in 1539 stond er een grote kerstboom in een katholieke kathedraal in Straatsburg. Verder kwam de kerstboom rond 1800 in Amerika terecht. Dit kwam door Duitse kolonisten, die de traditie van de kerstboom mee namen naar de Verenigde Staten.

Boomsoort

De meest populaire kerstboom is de fijnspar. Ook andere soorten worden gebruikt als kerstboom. Het Duitse kerstlied O Tannenbaum, wat O naaldboom betekent, is vertaald als O dennenboom. Dat is wat verwarrend, want in Nederland worden eigenlijk alleen sparrenbomen gebruikt als kerstboom. Dus het moest zijn 'O sparre boom o sparreboom', maar dat klink niet echt... De meeste kerstbomen komt uit Scandinavië en de Ardennen. Per jaar worden er ca. 2,8 miljoen kerstbomen in Nederland verkocht.

Kerstbal

Een kerstbal is een versiersel in de kerstboom wordt gehangen.In een kerstboom hangen vaak tientallen kerstballen.

Kerstballen zijn oorspronkelijk van geblazen glas, maar worden ook van kunststof gemaakt. De glazen kerstbal is aan de binnenzijde voorzien van een laagje metaal (meestal zilver). Meestal is een kerstbal dan ook spiegelend. De oorsprong van de kerstbal lijkt de heksenbal te zijn, die ze vroeger in huis aan de lamp hingen. Doordat men geloofde dat heksen geen spiegelbeeld hadden, kon men via de spiegelende bal makkelijk een heks herkennen, als die zich in huis bevond.

Voordat de kerstbal in de negentiende eeuw bij rijke mensen in de kerstboom kwam, werd de kerstboom versierd met vergulde noten, rode appeltjes, koek, papieren slingers en geknipte papieren figuren. De piek was onbekend. Meestal werd de boom bekroond met een ster.

Het zetten van een kerstboom was vroeger in Nederland een zeldzaamheid. Het gebruik is door Duitse handelaren pas na 1800 in Nederland bekend geraakt.

Link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kerstboom&oldid=558371"