Jules Deelder

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jules Deelder
Jules Deelder, Deventer, 13 augustus 2013 (cropped).JPG
Jules Deelder in 2013
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit Justus Anton Deelder
Pseudoniem
Bijnaam Nachtburgemeester van Rotterdam
Geboren 24 november 1944
Geboorteplaats Rotterdam
Overleden 19 december 2019
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep Dichter, schrijver
Werk
Jaren actief 1968-2019
Genre(s)
Stroming
Invloeden
Bekende werken
Uitgeverij(en)
dbnl
Handtekening
Website
Portaal Portal.svg Literatuur

Justus Anton (Jules) Deelder (Rotterdam, 24 november 1944 – aldaar, 19 december 2019) was een Nederlands dichter, schrijver en voordrachtskunstenaar (iemand die gedichten voordraagt). Deelder stond ook wel bekend als de nachtburgemeester van Rotterdam. Deelder speelde namelijk een belangrijke rol bij het nachtleven in de stad Rotterdam. Deelder is ook bekend vanwege zijn kenmerkende uiterlijk met een zwart pak, zwarte haren en zonnebril.

Deelders las zijn gedichten altijd met een Rotterdams accent voor en in zijn gedichten worden daarom ook Rotterdamse woorden gebruikt. Ook komen er veel Engelse woorden en woorden uit de muziekwereld in zijn gedichten voor. Zaken die in zijn gedichten voorkomen zijn jazz en de Tweede Wereldoorlog. Deelder stond namelijk als jazzliefhebber bekend. Deelder was te gast bij verschillende Nederlandse televisieprogramma's, zoals De wereld draait door.

In Rotterdam zijn veel muurgedichten van Deelder te vinden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jules_Deelder&oldid=665004"