Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Jinghu

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Muzikant is een lokale amateur- jinghu- speler uit Nanjing, China.

De jinghu (Chinees: 京胡) is een Chinees strijkinstrument in de huqin familie, voornamelijk gebruikt in Peking opera. Het is het kleinste en hoogst klinkende instrument in de huqin- familie.

Bouw

Zoals de meeste van zijn familieleden, heeft de jinghu 2 snaren die gewoonlijk zijn afgestemd op twee verschillende tonen, waar het haar van de niet-verwijderbare boog tussenin gaat. De snaren waren vroeger van zijde, maar worden tegenwoordig steeds vaker van staal of nylon. In tegenstelling tot andere huqin- instrumenten (erhu, gaohu, zhonghu, etc.) is de jinghu gemaakt van bamboe. De cilindrische (kokervormige) klankkast is aan het voorste (speel) uiteinde bedekt met slangenleer, dat een strakke trom vormt waarop de brug rust, ingeklemd tussen de trommel en de snaren, die zijn verbonden met een pin aan de onderkant van de klankkast.

Gebruik

In de opera van Peking speelt de jinghu vaak hetzelfde als de stem van de zanger. De jinghu was ook duidelijk hoorbaar aanwezig in de single "Shinjitsu no Uta" van de Japanse band Do as Infinity uit 2002.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jinghu&oldid=667753"