Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, afgekort IGJ, is een onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en houdt de verschillende sectoren van de zorg in de gaten. Ze houden de volgende zorgsectoren in de gaten: jeugdzorg, ziekenhuizen en klinieken, verpleeghuiszorg, medische technologie, geneesmiddelen, zorg thuis, geestelijke gezondheidszorg, apotheken, mondzorg, gehandicaptenzorg, alternatieve behandelaars, huisartsenzorg, ambulancezorg, bloedbanken en orgaanbanken, justitiële inrichtingen, gezondheidsdiensten en evenementenzorg, paramedici en eerstelijnszorg en geboortezorg en kraamzorg.

Voor de jeugdzorg kijkt de inspectie hoe het gaat met de jeugdhulp, de jeugdbescherming en jeugdreclassering. Bij medische technologie kun je denken aan apparaten die in ziekenhuizen worden gebruikt. Die moeten veilig zijn voor de artsen en de patiënten. De inspectie kijkt ook of medicijnen die je bij de apotheek of drogist kun krijgen wel veilig zijn. De inspectie houdt ook in de gaten of de geestelijke gezondheidszorg (ggz) in orde is. Bij mondzorg kun je denken aan mondhygiënisten, tandartsen en orthodontisten. Onder justitiële instellingen vallen gevangenissen, tbs-klinieken, arrestantencomplexen en detentie- en uitzetcentra. Onder de gezondheidsdiensten vallen onder andere de GGD's en de consultatiebureaus. Bij paramedici kun je onder ander denken aan fysiotherapie.

Baas van de inspectie van gezondheidszorg is de inspecteur-generaal. De inspectie is verder onderverdeeld in Domeinen (bijvoorbeeld Domein Jeugd en Domein Zorg). Baas van deze domeinen zijn de hoofdinspecteurs.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Inspectie_Gezondheidszorg_en_Jeugd&oldid=677893"