Apotheek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Apptheek met een ouderwetse Gaper

Een apotheek is een gebouw. Er worden medicijnen verkocht en verstrekt. De simpele zoals hoestdrank en aspirines kun je er gewoon kopen zonder dat je een recept van de huisarts hebt gekregen. Voor de zwaardere medicijnen moet je als patiënt (klant) een recept (briefje) van de huisarts bij je hebben. Heb je die niet mee, dan mag de apotheker geen medicijnen meegeven. Sommige medicijnen hebben namelijk zware bijwerkingen: ze kunnen een ziek mens beter maken, maar iemand die in goede gezondheid is kan juist zieker worden.

Mensen die herhaaldelijk medicijnen nodig hebben, kunnen dit verkrijgen op herhaalrecepten. Ook bestaat er tegenwoordig de mogelijkheid om de medicijnen via een automaat op te halen. De patiënt krijgt dan via de e-mail een code en het bericht dat de medicijnen klaarliggen. Door de code in te voeren bij de automaat, kan de patiënt de medicijnen ophalen.

Veel medicijnen worden vergoed door de zorgverzekering. Voor andere medicijnen moet betaald worden.

Naast de medicijnen bieden apotheken ook andere diensten aan. Zo zijn er ook veel zelfhulpmiddelen en medicijnen waar geen recept voor nodig is. Je kan bij een apotheek ook advies krijgen over bijvoorbeeld huidverzorging en shampoo.

Als een patiënt nieuw medicijnen voorgeschreven krijgt door de huisarts of de specialist, dan kijkt de apotheker of dat zonder gevaar kan. Sommige medicijnen kunnen namelijk een verkeerde uitwerking hebben op andere medicijnen. Ook geeft de apotheker voorlichting over het medicijngebruik. Vaak krijgt de patiënt een extra bijsluiter mee, die wijst op eventuele bijwerkingen of gevaren.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Apotheek&oldid=783509"