Huis Zogoe

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis Zogoe
Coat of arms of the Albanian Kingdom (1928–1939).svg
Wapenspreuk
Stamvader Zogoe Pasha
Laatste heerser Zog I van Albanië
Familiehoofd Leka van Albanië
Uitgestorven
Afgezet in/op 1939
Hoofdtak
Zijtak(ken)
Titel(s)
Koning van Albanië
Prins van Kosovo
Gouverneur van Mati
Portaal Portal.svg Monarchie

Het Huis Zogoe is een adellijk huis, wat tussen 1928 en 1939 over het koninkrijk Albanië was. Het Huis Zogoe was al sinds de 15e eeuw een adellijke familie in Albanië. Albanië werd tijdens de Ottomaanse periode bestuurd door verschillende adellijke families. Huis Zogoe regeerde over de regio Mati, waarvan de familie de gouverneur leverde.

Na de onafhankelijkheid van Albanië in 1912 werd het een vorstendom en vervolgens een republiek. De president van de Albanese Republiek was Ahmet Zogu. Hij kwam uit het huis Zogoe. In 1928 kroonde hij zichzelf tot koning van het land, waardoor Albanië een koninkrijk werd. In 1939 werd het huis Zogoe afgezet, toen Albanië werd binnengevallen door Italië. Het Italiaanse huis Savoye regeerde toen over Albanië. Na de Tweede Wereldoorlog werd Albanië communistisch; de monarchie werd in 1945 afgeschaft.

Het huis Zogoe leverde slechts één koning; Zog I. Zijn zoon, kroonprins Leka van Albanië, werd door voorstanders van de monarchie tot koning van Albanië uitgeroepen. In 1997 werd er een referendum in Albanië gehouden om de monarchie te herstellen met hem als koning. Dit liep tot niets uit; Albanië bleef een republiek.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Huis_Zogoe&oldid=760456"