Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: LEGO

Koninkrijk Albanië (1928-1939)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koninkrijk Albanië
Mbretëria Shqiptare

Flag of Albania (1934–1939).svg       Coat of arms of the Albanian Kingdom (1928–1939).svg

Albanian Kingdom (1935).svg
Hoofdstad Tirana
Taal Albanees
Dynastie Huis Zogoe
Munteenheid Albanese lek
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Het koninkrijk Albanië was een land dat bestond tussen 1928 en 1939. Het lag op de plek waar Albanië nu ligt. Het land was de opvolger van de Albanese Republiek. Het ontstond toen president Ahmet Zogu zich tot koning Zog I kroonde. Hoewel land officieel nog een democratie was, had koning Zog I alle macht in handen.

De koning had goede banden met het koninkrijk Italië, wat toentertijd onder de fascistische regering van Benito Mussolini stond. Deze goede banden duurden tot 1939. Dat jaar werd Albanië door Italië bezet. Koning Zog I werd verbannen en de Italiaanse koning Victor Emanuel III werd koning van de Albanezen.

Verloop

Het koninkrijk ontstond in 1928 toen het Albanese parlement zichzelf ontbond. Vervolgens werd president Ahmet Zogu tot koning van Albanië gekroond. Hij werd ook internationaal als koning erkend en er kwam een nieuwe grondwet. Albanië was nog steeds een constitutionele monarchie volgens de grondwet. Dit betekent dat de koning niet alle macht in handen zou hebben. Toch was dit wel het geval. Albanië was in feite een dictatuur geworden.

Over de jaren zijn er verschillende pogingen geweest om koning Zog I te vermoorden. Zog I had namelijk een hoop vijanden. Ook bestaat er in Albanië iets als bloedwraak. Dit betekent dat als een persoon iets slechts heeft gedaan, je wraak kan nemen op zijn of haar familie. Desondanks bleef Zog I aan de macht.

Het land had goede banden met Italië. Italië had dan ook veel macht over Albanië. Zo was Italië verantwoordelijk voor telecommunicatie en verschillende industrieën in het land, werd Italiaans op scholen geleerd en verhuisden veel Italianen naar Albanië. Zog I was bang dat Italië zijn land zou innemen. Daarom begon Albanië betere vrienden te worden met Griekenland en Joegoslavië. In 1934 tekende Albanië handelsverdragen met deze twee landen. Mussolini werd hierdoor boos en weigerde geld te geven aan Albanië.

Vanaf 1936 kwam er een nieuwe vriendschap met Italië. In 1939 werd Mussolini echter jaloers op Nazi-Duitsland. Dat land had namelijk net Oostenrijk en delen van Tsjecho-Slowakije gewonnen. Mussolini wilde graag Griekenland bij Italië voegen. Daarom leek het hem slim om eerst Albanië te veroveren om vervolgens Griekenland aan te vallen. Het Italiaanse leger was veel sterker dan het Albanese leger. Enkel in de stad Durrës werden de Italianen tegengehouden. Albanië werd vervolgens een Italiaans protectoraat met de Italiaanse koning Victor Emmanuel III als koning van Albanië.

Koningen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koninkrijk_Albanië_(1928-1939)&oldid=760098"