Huis Hohenzollern

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis Hohenzollern
Hohenzollern-Wappen.svg
Wapen van Huis Hohenzollern
Wapenspreuk geen
Stamvader Frederik I van Zollern 1061-1125 (?)
Laatste heerser koning Michaël 1947
Familiehoofd Georg Friedrich Ferdinand van Pruisen (1976)
Uitgestorven
Afgezet in/op 1947
Hoofdtak
Zijtak(ken)
Titel(s)
Keizer van Duitsland
Markies van Brandenburg
Hertog van Pruisen
Burggraaf van Neurenberg
Markies van Bayreuth
Markies van Ansbach
Koning van Pruisen
Prins van Neuchâtel
Koning van Roemenië
Prins van Hohenzollern-Hechingen
Pins van Hohenzollern-Sigmaringen
Portaal Portal.svg Monarchie
Burg Hohenzollern, het stamslot der Hohenzollerns.

Het huis Hohenzollern is een oorspronkelijk Duits adellijk huis dat heeft geregeerd over onder andere Pruisen, Roemenië en het Duitse Keizerrijk. De naam komt van de burg Hohenzollern (vroeger gewoon Zollern) bij Hechingen. De Hohenzollerns komen oorspronkelijk uit Zwaben.

Geschiedenis

Ontstaan

De eerste Hohenzollern wordt vermeld in 1061 en is Burchard I van Zollern. Als stamvader van de Hohenzollerns wordt echter iemand anders gezien: Frederik I van Zollern. In 1191 kreeg Frederik III het burggraafschap Neurenberg in handen. Bij zijn dood verdeelde z'n zoons Koenraad en Frederik de bezittingen. Koenraad stichtte de Frankische linie die later koning van Pruisen en Duitse keizers werden. Frederik stichtte de Zwabische linie die in Zwaben bleef, maar later wel koning van Roemenië werd.

Verdere geschiedenis

Frankische linie

Wilhelm I wordt uitgeroepen tot Duits keizer.

De nakomelingen van Koenraad waren burggraven van Neurenberg. Langzaamaan kregen ze steeds meer gebieden in bezit. In 1417 kwamen ze zo aan het keurvorstendom Brandenburg. Albrecht van Brandenburg werd grootmeester van de Duitse Orde, een orde die leek op de Tempeliers en Hospitaalridders. Toen Maarten Luther kwam bekeerde Albrecht zich tot het lutheranisme. Hij kon als lutheraan natuurlijk niet grootmeester blijven van een katholieke orde. Hij veranderde daarom de staat van de Duitse Orde in het hertogdom Pruisen. In 1618 kreeg Johan Sigismund van Brandenburg het hertogdom in handen, Brandenburg en Pruisen waren nu verenigd. In 1701 kreeg Frederik I van Pruisen de titel koning in Pruisen. Zijn opvolger, de grote koning Frederik II, werd koning van Pruisen. Hij veroverde ook het grootste deel van Silezië op Oostenrijk. Koning Wilhelm I wist mede door Otto von Bismarck de Frans-Duitse Oorlog 1870-71 te winnen. Hierna werd Wilhelm in de Spiegelzaal van het kasteel van Versailles tot Duits keizer uitgeroepen. Het Duitse Keizerrijk was ontstaan! Lang zou het er niet zijn. In 1914 begon het keizerrijk na de moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk-Este samen met Oostenrijk-Hongarije de Eerste Wereldoorlog. Keizer Wilhelm II en Frans Jozef I wisten het goed over te brengen: Ze zouden winnen! Zo ver kwam het niet. Na 4 jaar verschrikkelijke oorlog waren Duitsland en Oostenrijk verslagen. Wilhelm vluchtte naar Nederland, Frans Jozef was dood en de nieuwe Oostenrijkse keizer Karel stierf 4 jaar later in gevangenschap.

Zwabische linie

Slot Sigmaringen. Het kasteel van de Zwabische linie.

De Zwabische linie bleef de eeuwen daarna oorlog voeren, winnen, verliezen en er veranderde erg weinig. In 1870 maakte een Zwabische Hohenzollern wel grote kans op de Spaanse troon. Hierdoor begon mede de Frans-Duitse oorlog. De tweede zoon van de kandidaat-koning werd later koning van Roemenië als Carol I. De Zwabische Hohenzollerns bleven nog tot 1947 koning, toen werd koning Michaël afgezet. Het huis staat ook belend als het huis Hohenzollern-Sigmaringen en is nog steeds katholiek.

Nu

Sinds 1947 regeert het huis Hohenzollern niet meer. De twee zijtakken van het huis bestaan wel nog. Het hoofd van de Pruisische (Frankische) tak is Georg Friedrich van Pruisen en het hoofd van de Zwabische linie Karl Friedrich van Hohenzollern-Sigmaringen.

Bekende Hohenzollerns

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Huis_Hohenzollern&oldid=688541"