Hertogdom Warschau
Hertogdom Warschau Duché de Varsovie Księstwo Warszawskie Herzogtum Warschau | |
---|---|
Hoofdstad | Warschau |
Talen | Duits, Frans, Pools |
Adellijk huis | Huis Wettin |
Bestuursvorm | Hertogdom |
Portaal Geschiedenis |
Het (groot)hertogdom Warschau bestond van 1807 tot 1813. Het omvatte het midden, oosten en zuiden van het huidige Polen. Het land werd gesticht door Napoleon Bonaparte na de Vierde Coalitieoorlog. Het hertogdom was een vazalstaat van Frankrijk. Dit betekent dat Frankrijk veel invloed over het land had. Napoleon door middel van het hertogdom meer invloed in de regio krijgen.
Vóór 1807 behoorde het grondgebied toe aan het koninkrijk Pruisen en het keizerrijk Oostenrijk. Napoleon was niet zelf hertog van Warschau. Hij liet dit over aan de koning van Saksen, Frederik August I. Dit had ook een symbolische betekenis. Hij was namelijk de kleinzoon van de een na laatste koning van de Pools-Litouwse Gemenebest. Hierdoor werd het hertogdom als een voortzetting van de gemenebest gezien. Toch omvatte het hertogdom slechts 16% van het oorspronkelijke grondgebied.
Geschiedenis
Voorgeschiedenis
Tot aan de 18e eeuw bestond de Pools-Litouwse Gemenebest. Dit was een land wat groter delen van Oost-Europa omvatte. In het land woonden verschillende volkeren, waaronder de Polen. De Gemenebest had echter veel problemen en was politiek instabiel. Rusland, Pruisen en Oostenrijk maakten hier gebruik van door de Pools-Litouwse Gemenebest in drie fases op te delen. Dit worden de Poolse delingen genoemd. De laatste deling vond plaats in 1795, waarbij de gemenebest ophield met bestaan.
Na de Derde Coalitieoorlog had Frankrijk veel invloed gekregen in Duitsland. Pruisen was hier niet blij mee en verklaarde Frankrijk in 1805 de oorlog. Hierdoor ontstond de Vierde Coalitieoorlog, waarbij Frankrijk succesvol Pruisen binnenviel. Frankrijk bezette het westen van Pruisen, terwijl de Pruisische koning het oosten nog in handen had. De Russen probeerden de Pruisen te helpen. Ook riepen de Pruisen de hulp van de Polen in, maar deze wilden niet meevechten in de oorlog. De Poolse bevolking kwam in opstand tegen de dienstplicht. Napoleon wilde Pruisen verzwakken door openlijk de Poolse bevolking te steunen. Hierdoor won hij de steun van de Polen en stichtte een eigen land voor hen; het hertogdom Warschau.
Voor Napoleon was het hertogdom ook een handige manier om meer macht in de regio te krijgen. Hierdoor kon hij makkelijk voorkomen dat Rusland en Pruisen zouden samenspannen tegen hem.
Verloop
Het hertogdom heeft zich nooit ooit ontwikkeld tot een echt land. De hertog van Warschau was niet erg machtig; de macht lag in de handen van de Franse ambassadeur. Ook had hertogdom geen buitenlandse relaties met andere landen. In 1809 voerde het hertogdom een kleine oorlog met Oostenrijk, waardoor het grondgebied won (waaronder de stad Krakau).
Het hertogdom wilde de oude gebieden van de Pools-Litouwse Gemenebest terugwinnen. Toen Napoleon Rusland binnenviel in 1812, meldden veel Polen zich aan voor zijn leger. Zij hoopten op deze manier de Russische gebieden terug te krijgen. Napoleon had de Polen nooit gebieden beloofd, maar de Polen zagen het desondanks als een Poolse oorlog. Napoleons invasie van Rusland was echter een grote mislukking. Rusland bezette vervolgens het grootste gedeelte van het hertogdom in januari 1813.
Einde
Op het Congres van Wenen wilde Rusland alle gebieden van het hertogdom hebben, maar Pruisen en Oostenrijk waren hiertegen. Oostenrijk kreeg al zijn gebieden terug, terwijl Pruisen en Rusland slechts een gedeelte terugkregen. De rest van het gebied werd opgedeeld in drie kleine staatjes:
- Congres-Polen (1815-1831), wat bestuurd werd door de Russische tsaar en later bij Rusland gevoegd werd.
- De republiek Krakau (1815-1846), wat uit de stad Krakau bestond en later bij Oostenrijk gevoegd werd.
- Het groothertogdom Posen (1815-1849), wat uiteindelijk onderdeel werd van Pruisen.
Polen verdween hierdoor in het midden van de 19e eeuw. Pas in 1916 ontstond Polen opnieuw, als het regentschapskoninkrijk Polen.