Heide-Heuvel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk

Heide-Heuvel is een gehucht of parochie in de Belgische stad Lommel. Het bevindt zich 2 kilometer ten noordoosten van Lommel Centrum.

Geschiedenis

Heide-Heuvel werd in 1852 afgesplitst van de buurparochie "Lommel-Centrum". Hierna heette de Heide Heuvel "Heuvelse Heide-Kolonie". Later splitsten Lommel-Kolonie en de Barrier zich af en kwam de rest bij Lommel Centrum. De nationale kerk van de Heide Heuvel is de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk. Die is gebouwd in 1953. Toen er geen heide was in de parochie heette het "Heuvel". Maar de grond stond bekend als Heuvelse Heide.

Straat de Heide

De Heide is de hoofdstraat van de Heide-Heuvel, en daarom heet het ook mogelijk "Heide"-Heuvel. De straat is exact 2,0 km lang. De straat telt 2 busstations, en één cafe.

De Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand is een kapel die zich bevindt bij nummer 147 van de Heide. Het staat op de lijst van bouwkundig erfgoed. Het is in 1874 gebouwd door pastoor Karel Gaethofs en kapelaan Frans Vencken. Rond 1900 werd het verbrand. Niemand weet hoe/waarom. In 1916 werd het opnieuw gebouwd en groter. Er is toen ook een oude Mariabeeld geplaatst op het altaar. Na 1986 hebben ze besloten om het niet te veranderen of te slopen.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Heide-Heuvel&oldid=487350"