Harper Lee

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harper Lee
Photo portrait of Harper Lee (To Kill a Mockingbird dust jacket, 1960).jpg
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit Nelle Harper Lee
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren 28 april 1926
Geboorteplaats Monroeville, Alabama
Overleden 19 februari 2016
Nationaliteit Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep Schrijver
Werk
Jaren actief 1960-2016
Genre(s) Southern Gothic
Stroming
Invloeden
Bekende werken Spaar de spotvogel
Ga heen, zet een wachter
Uitgeverij(en)
dbnl
Handtekening Harper Lee signature.svg
Website
Portaal Portal.svg Literatuur

Nelle Harper Lee (Monroeville, 28 april 1926 – aldaar, 19 februari 2016) was een beroemd Amerikaans schrijver. Lee is vooral bekend geworden door haar roman Spaar de spotvogel (of To Kill a Mockingbird) uit 1960, een van de bekendste boeken uit de moderne Amerikaanse literatuur. Het boek speelt zich af in de periode 1933-1935. In het boek spelen discriminatie en sociale ongelijkheid een belangrijke rol.

Lee leidde na de publicatie van haar meesterwerk een teruggetrokken bestaan. Ze publiceerde geen andere boeken meer totdat in 2015 haar tweede boek uitkwam: Ga heen, zet een wachter (Go Set a Watchman). Dit is een vervolg op "Spaar de spotvogel", maar werd zeer wisselend ontvangen.

Levensloop

Jeugd en opleiding

Lee werd geboren als Nelle Lee, maar voegde uiteindelijk Harper toe zodat men haar naam beter kon uitspreken. Harper was vanaf toen haar roepnaam. Later gebruikte ze ook deze naam om boeken onder te schrijven. Lee groeide op in Monroeville in Alabama. Haar moeder was huisvrouw en haar vader was zakenman en politicus. Ze was ook een ver familielid van generaal Robert E. Lee.

Ze het buurmeisje van schrijver Truman Capote. Met Capote bleef ze vrienden voor de rest van haar leven. Capote bezocht haar tijdens de zomer tussen 1928 en 1934. Op school ontwikkelde Lee een passie voor literatuur. Aan de universiteit studeerde ze rechten, waaronder een jaar in het Engelse Oxford. In 1949 verhuisde ze naar New York City. Lee schreef korte verhalen over het leven in de Zuidelijke Staten.

Spaar de spotvogel

Zie Spaar de spotvogel voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de zomer van 1957 begon Lee met het schrijven van "Spaar de spotvogel" (To Kill a Mockingbird). Tijdens het schrijfproces veranderde er een hoop. In 1960 publiceerde zij uiteindelijk het boek. "Spaar de spotvogel" gaat over Scout Finch die terugblikt op haar jeugd. Het gehele verhaal speelt zich af in de jaren 1930 in een stadje in Alabama waar racisme heel normaal is. De Afro-Amerikaanse Tom Robinson wordt ervan verdacht een meisje te hebben verkracht, terwijl dit niet het geval is. In de loop van het verhaal zie je hoe de familie Finch ook onder het racisme lijdt en dat de rechtszaak geleid wordt door racisten. Atticus Finch (de vader van Scout) blijft echter strijden voor wat goed is en probeert dit zelfs aan zijn dochter uit te leggen. Finch wordt hierdoor ook als een van grootste helden in de Amerikaanse literatuur gezien.

"Spaar de spotvogel" werd gepubliceerd tijdens de burgerrechtenbeweging. Toen kwam er een einde aan de rassensegregatie in de Verenigde Staten. Hierdoor had het boek ook grote invloed en werd een bestseller. Lee won de Pulitzer Prize met het boek. Tegenwoordig moeten Amerikaanse scholieren het boek vaak lezen.

Tussenperiode

Happer Lee neemt op deze foto in 2007 een medaille in ontvangst van president George W. Bush.

Na de publicatie van "Spaar de spotvogel" stopte Lee met het schrijven van boeken. Ze woonde voor veertig jaar in Manhattan in de buurt van Truman Capote. Lee hielp Capote bij het schrijven van verschillende boeken, waaronder Other Voices, Other Rooms, Breakfast at Tiffany's en In Cold Blood. Ook hielp ze mee aan het script voor de verfilming van Spaar de Spotvogel in 1962.

Lee weigerde vanaf 1960 om interviews te geven. Wel schreef ze af en toe een essay voor een tijdschrift. Zo publiceerde ze in 2006 een essay in het tijdschrift van Oprah Winfrey. Lee werkte in deze tijd aan boek The Long Goodbye, maar ze werkte dit boek nooit af. In 1966 benoemde president Lyndon B. Johnson haar tot de National Council of the Arts. In 1978 deed ze een nieuwe poging tot het schrijven van een boek (The Reverend), maar maakte het nooit af. In 2007 ontving Lee van president George W. Bush de Presidental Medal of Freedom. In 2010 kreeg zij van president Barack Obama de National Medal of Arts.

Eén jaar later werd bekend dat Lee niet meer zelfstandig woonde. Ze was blind en doof en zat in een rolstoel. Ook kreeg ze een slecht geheugen.

Ga heen, zet een wachter

Veel mensen verwachtten dat Lee nooit meer een tweede boek zou publiceren. Tot hun verbazing werd in 2015 bekend dat Lee een nieuw boek zou publiceren: Ga heen, zet een wachter (Go Set a Watchman). De uitgeverij gaf aan dat dit boek een vervolg was op Spaar de spotvogel. Het boek speelt zich enkele jaren na het originele verhaal af. De 26-jarige Scout verhuist terug van New York naar Alabama. Ze ontdekt echter dat haar vader nu racistisch is.

Het boek werd gemixt ontvangen, aangezien Atticus Finch een heel ander persoon in het tweede boek is. Later maakte de uitgever bekend dat "Ga heen, zet een wachter" eigenlijk een kladversie van "Spaar de spotvogel" uit 1957 was. Deze kladversie lag jarenlang in een la, maar werd uiteindelijk aangepast en gepubliceerd. Veel critici waren hierdoor van mening dat de uitgeverij profiteerde van Lee. Het was namelijk onduidelijk of Lee zelf (bewust) toestemming had gegeven voor de publicatie.

Overlijden

Lee stierf in haar slaap op 19 februari 2016. Ze werd 89 jaar oud.

Werken

Boeken

Nederlandse naam Engelse naam Jaar
Spaar de spotvogel To Kill a Mockingbird 1960
Ga heen, zet een wachter Go Set a Watchman 2015

Essays

  • Love—In Other Words (1961)
  • Christmas to Me (1961)
  • When Children Discover America (1965)
  • Romance and High Adventure (1985)
  • Open letter to Oprah Winfrey (2006)

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Harper_Lee&oldid=872365"