Grote Aantrekker

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een infraroodpanorama van het heelal vanaf de aarde. Rechtsonder loopt een blauwe pijl, waar Norma & Great Attractor bij staat, naar ongeveer het midden van de panorama. Die pijl wijst naar de plek van de Grote Aantrekker.

De Grote Aantrekker is de naam die wordt gegeven aan een mysterieuze plek in het heelal waar de Melkweg, inclusief onze aarde en zon, en vele andere sterrenstelsels met hoge snelheid, maar liefst 1000 km per seconde, heen bewegen. Het gebied ligt heel ver weg, in de cluster (een groep sterrenstelsels die dicht bij elkaar liggen) Laniakea, wat zo'n 150 tot 250 miljoen lichtjaar van de aarde ligt. Ondanks dat is de zwaartekracht die uit het gebied komt sterk genoeg om onze Melkweg aan te trekken met een flinke snelheid.

Dit rare verschijnsel werd in 1973 ontdekt, en sindsdien is er veel onderzoek naar gedaan. De afstand is bepaald op ongeveer 150-250 lichtjaar, en het is ook bekend waar het ongeveer ligt. Het gewicht van het gebied dat de Grote Aantrekker wordt genoemd moet volgens de wetenschappers wel 10 keer zo zwaar zijn als alles wat we al in het heelal hebben gezien bij elkaar. Er is één probleem voor wetenschappers die proberen te vinden wat er is: het ligt ten opzichte van ons aan de andere kant van de Melkweg, dus de band van de Melkweg (de band door de lucht die je soms 's nachts kan zien) ligt precies in de weg voor onze telescopen. Daardoor kan niets zeker worden gezegd. Het kan zijn dat er een verschijnsel is die nog niet aan mensen bekend is.

Er is ook theorie die zegt dat alles, inclusief de Grote Aantrekker, juist wordt aangetrokken door de Shapley-supercluster, die achter de Grote Aantrekker ligt, en die theorie wordt door meer en meer wetenschappers gesteund.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Grote_Aantrekker&oldid=766153"