Godfried Bomans

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Godfried Bomans
Godfried Bomans.png
Godfried Bomans en Mies Bouwman
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren 2 maart 1913
Geboorteplaats
Overleden 22 december 1971
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep
Werk
Jaren actief
Genre(s)
Stroming
Invloeden
Bekende werken
Uitgeverij(en) onder andere Het Spectrum
dbnl
Handtekening
Website
Portaal Portal.svg Literatuur

Godfried Arnold Jan Bomans (Den Haag, 2 maart 1913 - Bloemendaal, 22 december 1971) was een schrijver en mediapersoonlijkheid uit Nederland. Zijn bekendste boek is Erik of het klein insectenboek, dat later ook verfilmd is door Gidi van Liempd.

Charles Dickens

Hij was een erg groot kenner van Charles Dickens. Hij hielp dan ook bij het tot stand komen van de Nederlandse vertaling van al zijn werk. Deze werd dan uiteindelijk uitgegeven door Uitgeverij Het Spectrum. Hij heeft wel nooit, tegen alle verwachtingen in, een biografie geschreven over Charles Dickens.

Geloof

Hij was katholiek, maar was er niet erg streng in. Op een gegeven moment werd Godfried als een verrader gezien, omdat hij het vernielen van de kantoren van het dagblad De Telegraaf veroordeelde, en toen er boze bouwvakkers zich tegen hem keerden hij die "hoofdschuldigen" noemde. Hij moest toen zelfs door de politie bewaakt worden.

Godfried's stijl

Godfried's stijl is moeilijk te beschrijven. Hij had wel een groot gevoel voor humor, en gebruikte ongelooflijk veel ironie. Maar hij kon ook zeer serieus schrijven.

Voorbeeld van een gedicht

Godfried schreef ook gedichten. Dit is een voorbeeld van zijn gedichten:
Ik zit mij voor het vensterglas
Onnoemelijk te vervelen.
Ik wou dat ik twee hondjes was,
Dan kon ik samen spelen!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Godfried_Bomans&oldid=641007"