Gewone buidelmol

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gewone buidelmol
Notoryctes typhlops

Em - Notoryctes typhlops - 1.jpg

Bedreigd
Leefgebied Zuidelijk midden Australië
Leefomgeving ondergronds in zandgebieden als woestijnen
Behoort tot de Buidelmollen

Southern Marsupial Mole area.png

Portaal Portal.svg Biologie

De gewone zuidelijke buidelmol of itjaritjari (N. typhlops) is een buideldier (en tevens een zoogdier). Het is een molachtig buideldier (vandaar ook buidelmol) dat voorkomt in de westelijke centrale woestijnen van Australië. Het is extreem aangepast aan een gravende manier van leven. Het heeft grote, schopachtige voorpoten en een zijdeachtige vacht, waardoor het gemakkelijk kan bewegen. Het mist ook volledige ogen omdat het er weinig behoefte aan heeft. Het voedt zich met regenwormen en larven van insecten.

Hoewel de zuidelijke buideldiermol waarschijnlijk al duizenden jaren bekend was bij Aboriginal Australiërs, werd het eerste exemplaar dat door de wetenschappelijke gemeenschap werd onderzocht in 1888 verzameld. Ze leken nogal op de gouden mollen van Afrika. Hoewel ze een buidel hebben, zijn ze nauwelijks verwant aan de andere buideldieren. De buideldiermol was al aan het graven lang voordat duizenden jaren geleden de Australische woestijnen ontstonden.

Kenmerken

De zuidelijke buideldiermol is klein van formaat, met een kop- en lichaamslengte variërend van 121 tot 159 mm, een staartlengte van 21-26 mm en een gewicht van 40-70 gram. Het lichaam is bedekt met een korte, dichte, zijdeachtige vacht met een bleke crème tot witte kleur, vaak getint door de ijzeroxiden uit de grond, waardoor het een roodachtige kastanjebruine tint krijgt. Het heeft een licht bruinroze neus en mond.

De kegelvormige kop gaat direct over in het lichaam en er is geen duidelijk nekgebied. De ledematen zijn kort en krachtig. Ze hebben grote spadeachtige klauwen. De uitwendige ooropeningen zijn bedekt met bont en hebben geen oorschelpen. De neusgaten zijn kleine verticale spleten. Hun reukvermogen is zeer goed ontwikkeld.

Het is niet bekend of het water drinkt of niet, maar vanwege de onregelmatige regenval wordt aangenomen dat dit niet het geval is.

Leefgebied en manier van leven

Zijn leefgebied lijkt beperkt te zijn tot gebieden waar het zand zacht is, omdat ze niet door hardere materialen kan tunnelen. Er is verder erg weinig bekend over hun gedrag. Volgens Aboriginal bronnen kunnen deze buideldieren op elk moment van de dag aan de oppervlakte komen, maar lijken dit het liefst te doen na regen en in het koelere seizoen.

Tijdens het graven maakt de zuidelijke buideldier geen permanente tunnels, maar het zand holt in en vult de tunnels weer terwijl het dier voortbeweegt. Om deze reden wordt zijn gravende stijl vergeleken met "zwemmen door het zand". Hoewel hij het grootste deel van zijn actieve tijd 20-100 cm onder het oppervlak doorbrengt, horizontaal of in ondiepe hoeken tunnelend, draait hij soms zonder aanwijsbare reden plotseling om en graaft hij verticaal naar diepten tot wel 2,5 meter.

Hoewel de meeste voedselbronnen zich waarschijnlijk op een diepte van ongeveer 50 cm van het oppervlak bevinden, varieert de temperatuur van deze omgevingen aanzienlijk, van minder dan 15°C in de winter tot meer dan 35°C in de zomer. Terwijl een van de in gevangenschap levende mollen bibberend werd waargenomen toen de temperatuur onder de 16 °C zakte, lijkt het waarschijnlijk dat mollen de temperatuur van hun omgeving kunnen kiezen door op verschillende diepten te graven. Het zijn voornamelijk insecteneters.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gewone_buidelmol&oldid=775372"