Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Geoffrey Chaucer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portrait of Geoffrey Chaucer engraved by W. H. Mote.png

Geoffrey Chaucer (Londen, ca. 1343 - mogelijk 25 november 1400) was een Engels schrijver en dichter uit de middeleeuwen. Hij wordt gezien als de belangrijkste auteur uit de Middelengelse literatuur. Chaucer verwierf ook bekendheid als filosoof en astronoom en werkte daarnaast als soldaat, ambtenaar en diplomaat. Hij was achtereenvolgens de vertrouweling van de Engelse koningen Eduard III, Richard II en Hendrik IV.

Chaucer is vooral bekend van zijn onvoltooid gebleven werk The Canterbury Tales, een verzameling van allerlei verhalen die worden verteld door pelgrims die op weg zijn naar het graf van de heilige Thomas Becket in de kathedraal van Canterbury. Hij is echter ook de auteur van een aantal andere veelgeprezen hoogtepunten uit de Middelengelse literatuur, zoals de droomvisioenen The House of Fame, The Legend of Good Women en Parliament of Fowls, en het 8000 regels lange gedicht Troilus and Criseyde.

Dat Chaucer in de volkstaal, het Engels, schreef, lag niet zo voor de hand in een tijd dat er nog Frans en Latijn werd gesproken aan het Engelse hof. Het leverde hem de titel op van "vader van de Engelse literatuur". Hij was immers degene die aantoonde dat het gewone Engels literair gebruikt kon worden toen de dominante literaire talen in Engeland nog Frans en Latijn waren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geoffrey_Chaucer&oldid=692364"