Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Geodriehoek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een geodriehoek

Een geodriehoek, of geometrie-driehoek, is een meetinstrument wat gebruikt wordt in de wiskunde, bouw en bij tekenen of ontwerpen. Een geodriehoek wordt bij zoveel verschillende dingen gebruikt, omdat je het op verschillende manieren kan gebruiken. Een geodriehoek wordt vaak is vaak doorzichtig. Het kan gemaakt zijn van plastic of van een andere kunststof. Tegenwoordig zijn er ook geodriehoeken te koop die je kunt buigen, maar een nadeel hiervan is dat de vorm kan veranderen. Het woord geodriehoek komt van de woorden geometrie (wat meetkunde betekend) en driehoek (naar de vorm).

Gebruik en functies

Een geodriehoek heeft verschillende functies. Een geodriehoek is eigenlijk een liniaal en een gradenboog in één. Een liniaal gebruik je bij het meten van afstanden en een gradenboog bij het meten van hoeken. Een geodriehoek wordt gebruikt voor:

  • Het meten en tekenen van rechte lijnen (die doe je met de getallenlijn aan de langste zijde, het liniaalstuk)
  • Het meten en tekenen van hoeken (dit doe met de lijntjes die samen een half cirkeltje vormen, het gradenboogstuk)
  • Het kijken of een hoek 90° (loodrecht) is. Dit is vooral handig bij wiskunde, maar ook in de bouw. (dit doe met de grootste punt)
  • Kijken of twee lijnen evenwijdig zijn, dus dat de afstand tussen twee lijnen overal even groot is. (dit doe met de lijntjes tussen het liniaalstuk en het gradenboogstuk)

Een geodriehoek heb je standaard nodig op de middelbare school tijdens het vak wiskunde. De vorm van geodriehoek is altijd hetzelfde, hoewel de ene geodriehoek wel iets groter kan zijn dan de andere. Leraren hebben vaak voor op het school-, white- of digibord een speciale grotere geodriehoek.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geodriehoek&oldid=687941"