Gelsenkirchen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gelsenkirchen met het centrum en het voetbalstadion. Op de achtergrond zie je industrie.

Gelsenkirchen is een stad in Duitsland. Het ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De stad heeft 257.850 inwoners.

Gelsenkirchen bestaat al sinds 1150, maar tot de 19e eeuw bleef het een klein en onbelangrijk dorpje. Toen begon de industriële revolutie. Er ontstond toen een groot gebied met verschillende steden en veel industrie en mijnbouw: het Ruhrgebied, genoemd naar het riviertje de Ruhr. Door de industrie verhuisden veel mensen naar het Ruhrgebied. Hier was nu namelijk veel werk. Gelsenkirchen groeide in zestig jaar tijd uit van een dorpje met 6000 inwoners tot een stad met 138.000 inwoners.

Omdat er inmiddels ook weer veel fabrieken en mijnen zijn gesloten is de werkloosheid hier hoog. Ook Gelsenkirchen heeft daar dus last van. De stad heeft ook steeds minder inwoners. In 1961 waren er nog 382.689. Dat is 125.000 meer dan nu.

Gelsenkirchen is bekend van haar voetbalclub: FC Schalke 04. Schalke is best een goede club. Ze hebben 7 keer de Bundesliga gewonnen, maar de laatste keer was wel in 1958. Schalke speelt in de Veltins-Arena. Het is een groot en modern stadion met ruimte voor 61.973 mensen. Tijdens het Wereldkampioenschap voetbal 2006 was Gelsenkirchen dan ook een van de gaststeden.

Partnersteden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gelsenkirchen&oldid=394834"