Frisbee

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frisbee-sport
Frisbee pictogram.png
Aangesloten bij
Wereldbond
Europese bond
Olympisch comité NOC*NSF
Nationale bond Nederlandse Frisbee Bond
Aangesloten liga's
Website: https://www.frisbeesport.nl/cms/
Portaal Portaalicoon Sport

De meeste mensen kennen de frisbee als het plastic bordje waarmee gespeeld wordt op de camping en dergelijke. Het is echter ook een serieuze sport. Het is zelfs een van de snelstgroeiende sporten.

Er bestaan twee vormen:

  • Ultimate frisbee
    Ultimate: dit is een teamsport onder de frisbeesporten. Het vraagt om een atletisch vermogen, tactisch inzicht, zelfbeheersing en teamspirit. Ultimate wordt gespeeld door twee teams van zeven spelers op een veld van 100 bij 37 meter. Aan beide zijden van het veld bevindt zich een 18 meter diep scoringsvak, net zoals bij American football en rugby. Er wordt gescoord als de schijf uiteindelijk wordt gevangen in de endzone van de tegenpartij. Het is de verdediger niet toegestaan om lichamelijk contact te maken met de aanvaller, maar hij of zij mag wel proberen de frisbee te onderscheppen. Elke aanvaller moet binnen 10 seconden de frisbee werpen naar een medespeler. Raakt de frisbee de grond, dan worden de verdedigers de aanvallers.
  • Polehole voor disc golf
    Disc golf: dit is een variant van het gewone golf. De speler moet telkens in zo min mogelijk worpen de polehole zien te bereiken. De polehole is een paal waaraan kettingen hangen waarin de frisbee moet vallen. Net zoiets als een basket bij basketbal. Op een parcour (vergelijkbaar met een park) staan meerdere van die poleholes. In Nederland gebruikte men aanvankelijk verschillende lantaarnpalen die geraakt moesten worden.

Ontstaan frisbee

De frisbee ontstond eerst als de Flying-Saucer (vliegende schotel). Deze werd in 1948 uitgevonden door Walter Frederick Morrison en mede ontwikkeld en gefinancierd door Warren Franscioni. Het oorspronkelijke idee werd in 1957 gekocht door Wham-O, die het in 1958 herdoopte tot Frisbee.

Door de draaing en de vorm van de schotel zweeft de frisbee enige tijd door de lucht. Het hangt van de kwaliteit af hoe lang. Ook voor honden is het een geliefd speeltje en ook daarmee worden wedstrijden gedaan, de zogeheten Disc dog-wedstrijden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Frisbee&oldid=787416"